Xamera och Saab Group IT krokar arm ytterligare ett år!

För andra året i rad har Xamera och Saab inlett ett samarbete för att välkomna nyexaminerade talanger till funktionen Group IT:s Akademi. En klass på 16 talanger, fördelade runt om i landet, kommer den andra september kickstarta sin karriär tillsammans med Xamera och Saab.

Group IT ansvarar för att stödja Saabs verksamhet globalt genom att leverera produkter och tjänster inom informations- och kommunikationsteknologi. De verkar i en tid av snabba förändringar och ökad leverans. Initiativet att skapa Akademin startades av Saabs funktion Group IT för fyra år sedan som ett resultat av krav på ökad tillväxt och för att få in nya perspektiv och idéer direkt från universitet. Katarina Carlfjord ansvarar för Akademin med hjälp av Lovisa Lindstaf och Daniel Wettergren som driver programmet från Saabs sida. Lovisa och Daniel delar med sig av sina spaningar kring det värde som Akademin ger organisationen.

Daniel: Det är ett sätt för oss att kunna visa nya talanger att vi investerar i dem. Vi vill ju att de ska se en långsiktighet hos oss på Group IT men det kräver ju också att vi ger dem rätt verktyg från start.

Deltagarna inleder sina första 12 månader som konsulter genom Xamera och därefter är tanken att de blir anställda på Saab. Xamera stöttar därmed från rekrytering till utbildning av alla Akademideltagare som efter 12 månaders kickstart går över i en anställning hos Saab.

Daniel: Vi växer snabbt och behöver få in både seniora och juniora medarbetare. Genom att få stöttning med att rekrytera och utveckla de juniora talangerna av Xamera kan våra chefer lägga mer tid på befintliga medarbetare.

Hur fungerar Akademin?
Under sitt år hos Xamera erbjuds deltagarna åtta lärarledda utbildningsdagar. Dagarna syftar till att onboarda deltagarna till arbetslivet och ge värdefull självinsikt och mängder av praktiska verktyg att använda i sin kommande karriär. Utbildningsdagarna innehåller allt från presentationsteknik och affärsmässighet till självledarskap och konflikthantering. Dvs. fokus på de frågor som man normalt sätt inte lägger vikt på under studietiden men som kan underlätta för att snabbare gå från en junior till en medior medarbetare.

Mats Lundager, deltagare i årets Akademi, beskriver sin första tid som väldigt lärorik.

Mats: Mitt medskick till de som börjar i höst och i framtiden är att Akademin blir vad man gör den till. Är man öppen och ställer många frågor, både i det dagliga arbetet och under utbildningarna, så lär man sig väldigt mycket. Det finns också stor möjlighet att nätverka och lära känna andras roller på Saab, så ta chansen och var med på AW:s och liknande för att bredda ditt kontaktnät.

Det finns en djungel av rekryteringsbolag, vad fick er att välja just Xamera?

Lovisa: Vi ser värdet i ert utbildningspaket som är ett bra komplement till deltagarnas dagliga tekniska arbete. Genom att få mer kunskap kring självledarskap, kommunikation med mera så växer deltagarna som individer. Vår uppfattning är att utbildningsdagarna leder till att de vågar ta mer initiativ i arbetet och snabbare kommer in i både gruppen och i uppgifterna. Att ni dessutom är lyhörda och öppna för förändringar för att samarbetet ska löpa på smidigt, adderar ytterligare värde för oss.

Vad har ni sett för fördelar med att ta in en hel Akademiklass samtidigt?

Daniel: Det gör att vi tillsammans med Xamera kan göra större riktade insatser, vilket ökar sannolikheten till att hitta rätt personer för Saab. Tillsammans satte vi till exempel upp ett matchningsevent för oss på Saab på respektive Xamerakontor i början av året. Vid dessa tillfällen kunde vi marknadsföra Group IT och Akademin för rätt målgrupp. Det direkta resultatet är att vi har hittat flertalet av våra kandidater på dessa events som nu ska börja hos oss i september. 

Lovisa: Utöver det Daniel lyfter så skapar det även möjlighet för nätverkande och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna, vilket leder till en större förståelse för hela Saab. Något som vi ser främjar samarbetet inom organisationen. Deltagarna bygger sitt första professionella nätverk inom IT-världen och lär inte bara känna sina närmaste kollegor utan får beröringspunkter med flera delar av organisationen.

Är ni taggade inför starten den andra september?

Lovisa: Ja det ska bli jätteroligt att få välkomna alla nya talanger runt om i Sverige!

Daniel: Vi har även en härlig mix av profiler i år, så jag tror att dom kan lära sig mycket av varandra.

Dela:

Utforska mer

Tack vare avancerad AI-teknik har Xamera Group kunnat skapa dynamiska karriärmöjligheter för unga ingenjörer. Ambitionen…

Xameria är en innovativ läroplattform designad för att effektivisera övergången till arbetslivet för nyutexaminerade. Plattformen…

Att söka jobb i en lågkonjunktur kan, men behöver inte, vara en utmanande upplevelse. Det…

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.