Xamera hjälper nyexaminerade att hitta trygghet vid första anställningen

Vad söker en kandidat efter vid sin första anställning och vad kan de göra för att komma så nära sitt drömjobb som möjligt? Rekryterande konsultchefen Sofie Gustavsson berättar.

Sofie Gustavsson har varit rekryterande konsultchef på företaget Xamera i 3 år. Ett jobb där hon nästan dagligen träffar unga kandidater för att göra den perfekta matchningen mot de kunder som rekryteringsföretaget Xamera representerar.

– När kandidater kommer in till oss på ett första samtal ska det kännas kravlöst, professionellt och roligt, säger Sofie Gustavsson.

Hon förklarar att på det första samtalet vill rekryteraren skaffa en större förståelse för kandidaten och dennes utbildningsbakgrund, arbetslivserfarenheter, kompetenser, framtidsambitioner, om någon bransch lockar mer eller om det är någon speciell rollbeteckning kandidaten stävar mot. Detta gör att rekryteraren får en större förståelse för vilket eller vilka bolag som kandidaten kan tänkas passa på!

Vad är den viktigaste faktorn som kandidater söker efter?

– Trygghet skulle jag säga. Många av de vi kandidater vi möter är helt nyexaminerade och osäkra på vad de vill arbeta och utvecklas inom. De vill bli mottagna av företag som har en förståelse över att de är Juniora och att de behöver lite extra stöttning till en början. Vidare ser vi också att många kandidater söker sig mot företag där man ges möjlighet till kompetens- eller karriärutveckling.

Detta är generellt och det varierar utifrån kandidat till kandidat vad man eftersöker i framtida karriär, och det är genom att träffa oss som vi ser vad just du behöver. Därefter matchar vi kandidaten till de företag som bäst stämmer överens med ens förväntningar och förhoppningar.

Vad är det bästa kandidater kan göra när de träffar er?

– Att vara transparanta, ärliga och tillmötesgående. Det vi gör är att försöka hitta de bästa karriärmöjligheterna för kandidaten och desto större förståelse vi får kandidaten och dennes framtidsambitioner desto bättre matchningar kan vi göra. Så se till att ha svar på våra frågor och inget svar är fel, jag brukar säga att ett genuint svar är bättre än ett ”jag vet inte”.

Att träffa oss är som att träffa 20 bolag samtidigt, eftersom vi har så pass många olika karriärmöjligheter och är man tydlig med vad man eftersöker kan vi komma så nära drömjobbet som möjligt, säger Sofie Gustavsson.

Behöver du också rekrytera? Hör av dig till David hos oss så ser vi hur vi kan hjälpa er! Leta gärna runt på vår hemsida för mer information om våra erbjudanden. 

Utforska mer

Det har hänt mycket nytt på Xamera på sistone. Jacob Svensson, VD på Xamera, berättar…

Xameras filosofi bygger på att ständigt sträva efter att förbättra och optimera. Som ett led…

Vi är tillbaka efter sommaren och våra kontoansvariga har de senaste veckorna arbetat hårt med…

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.