Så fixar du din LinkedInprofil

Det finns fler vägar att hitta jobb än att svara på annonser och skicka in ansökningar. De flesta tjänster kommer faktiskt aldrig ens upp på en platsannonssida. Många yrkesmöjligheter förmedlas via kontakter, både fysiskt och online. Att skaffa ett konto på LinkedIn är en rejäl boost för ditt yrkesmässiga nätverk, speciellt om du är ny på arbetsmarknaden.

Vad är LinkedIn?

LinkedIn är en social plattform för företagande, försäljning och rekrytering. Det är idag den största digitala nätverksplatsen för företagare och arbetssökande. Med sitt stora antal användare är LinkedIn för många arbetsgivare den huvudsakliga vägen att leta efter kunnig arbetskraft.

Vad letar rekryterare efter på LinkedIn?

Rekryterare använder LinkedIn för att snabbt och enkelt hitta arbetssökande med rätt kompetens. De tittar efter sökande med rätt arbetserfarenhet och utbildning, och som utstrålar rätt motivation för uppdraget.

Personligt, enkelt och tydligt är nyckelorden för att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet. Bland 800 miljoner användare behöver du anstränga dig för att sticka ut, förmedla din kompetens och väcka intresse med din LinkedIn-profil.

Det här ska du tänka på för att skapa en attraktiv LinkedIn-profil:

Målet med din LinkedIn-sida

Det första du ska välja är vilken rubrik som ska stå under ditt namn. Den här rubriken är sedan synlig för alla, så tänk på vad du vill kommunicera. Beskriv inte bara dig själv, utan också vad du letar efter, så att du blir synlig för de rekryterare som söker inom ditt område. Du bör i en enkel mening presentera vad du har för bakgrund och vad du söker för jobb. T.ex: Nyexad ingenjör med intresse för API-integration och kunskap inom auktorisering och kryptering.

Kort presentation

När du beskriver dig själv på LinkedIn ska du inte lägga ut hela ditt CV. Enkelt, tydligt och personligt är nyckelorden också i din presentationstext. Skriv en kort sammanfattning av dina viktigaste arbetserfarenheter och studiemeriter. Sikta på max fem meningar, och skriv dem gärna i punktform. Du skriver in dem under ”Lägg till profilavsnitt” i din profil.

Dina speciella kompetenser

Gör din beskrivning extra personlig genom att förutom din yrkeskompetens också nämna dina unika erfarenheter. Din LinkedInsida är en utmärkt plats att förmedla det speciella i din bakgrund som kan vara attraktivt för en arbetsgivare. Stick ut från mängden med dina språktalanger, dina specialkunskaper eller ditt engagemang i fritidsprojekt. Klicka på ”Lägg till kompetenser” under ”Lägg till profilavsnitt” i din profil.

Var personlig

Till skillnad från en arbetsansökan kan du i din LinkedIn-profil ha en mycket lättsammare ton. Du kan tänka på det mer som inledningen till ett samtal än som en formell presentation. Skriv i den ton du använder när du pratar. Var inte rädd att krydda din profiltext med ett personligt språk, även om du såklart måste hålla ett yrkesmässigt fokus.

Välj rätt bild

Att en bild säger mer än tusen ord stämmer mer än någonsin när det gäller sociala media. Välj din profilbild med omsorg. Du kan vara friare i ditt bildval till din LinkedIn-profil än till en jobbansökan, men tänk på att du fortfarande vill ge ett professionellt intryck. Be gärna någon som känner dig om hjälp att välja bild. Det kan vara lättare för någon annan att avgöra vilken bild som bäst utstrålar din personlighet samtidigt som den visar dig som yrkesperson.

Justera URL

En krånglig URL gör din LinkedIn-sida mindre attraktiv. På dina profilinställningar kan du enkelt själv välja en URL som gör det lättare för rekryterare att hitta dig. Klicka bara på ”redigera URL” överst i högra hörnet på din profil, och välj en ren och enkel LinkedIn-URL.

Om det är svårt

Det kan vara krångligt att beskriva sig själv i det kortfattade och effektiva format som krävs på sociala media. Här är några tips på vad du kan göra om du kör fast:

Inspireras av andra

Läs andras profiler tills du hittar några du tycker sticker ut på rätt sätt. Kopiera inte, men låt dig inspireras av andras formuleringar och vilka sidor av sig själva de väljer att presentera.

Be om hjälp

Be en vän eller kollega att beskriva dig i tre meningar. Du kommer få syn på vad som är dina mest utmärkande personlighetsdrag, och upptäcka nya sätt att presentera dig själv.

Låt någon läsa

Det är alltid en bra idé att låta någon du litar på läsa igenom din LinkedIn-profil för att få tips på hur du kan skriva bättre. Det är också ett bra sätt att få bekräftat att det du berättar om dig själv stämmer med hur andra uppfattar dig, och en garanti för att du inte släpper igenom några pinsamma stavfel.

Ladda ner gratis CV-mall

Här laddar du ner en CV-mall för dig som söker jobb inom programmering och systemutveckling.

Featured

Taggar

Bli perfekt matchad!

Är du nyexad ingenjör på väg ut i karriären? Boka in ett karriärsamtal med en av våra rekryterare och bli matchad mot alla karriärmöjligheter som vi på Xamera samlat.

Utforska mer

Att söka jobb i en lågkonjunktur kan, men behöver inte, vara en utmanande upplevelse. Det…

När är det dags att förhandla lön i rekryteringsprocessen? Vad är ens en marknadsmässig lön?…

Ett av de vanligaste sätten att starta sin karriär på idag är att arbeta som…

🚀 Snyggt! Din karriärresa börjar nu.

Starta matchningsprocessen direkt och få en länk till din e-post för att komma igång.

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Kontakta det kontor som ligger närmast dig. 

Digitalt samtal med Hubert

Din karriärresa börjar med ett 10 minuters digitalt samtal med Hubert, vår virtuella assistent. Här får du svara på frågor om dina erfarenheter, kompetensområden och önskemål.

Matchning inom 24h

När du slutfört ditt samtal med Hubert får du snabbt återkoppling från oss på Xamera, där vi sedan gemensamt tar vidare de möjligheter som passar dig bäst!

Dina karriärmöjligheter

Vi träffas och utforskar noga dina matchningar tillsammans. Målet är att hitta rätt jobb och arbetsgivare som bäst motsvarar dina karriärmål och personliga värderingar. 

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.