Löneanspråk

När det är dags för dig att inleda en anställning behöver du och arbetsgivaren komma överens om vilken lön du ska ha. Det vanligaste är att du får komma med ett förslag på hur mycket du tycker att du bör ha i lön, alltså ett löneanspråk. Arbetsgivaren kan godta ditt löneanspråk direkt, men oftast blir löneanspråket inledning på en förhandling där ni hittar en kompromiss som båda blir nöjda med.

Lönefrågan kommer oftast upp under senare delen av en rekryteringsprocess, under eller efter anställningsintervjun, men det kan hända att du förväntas lämna ett löneanspråk redan i ansökan. Det kan vara svårt att veta vad som är en rimlig lön att begära, så det är viktigt att du tar dig tid att göra lite efterforskning innan du lämnar ditt löneanspråk.

Hitta rätt nivå

Risken med att begära en för hög lön är att du ger en negativ bild av dig själv till arbetsgivaren. I värsta fall leder det till att du inte går vidare till anställning. Lägger du dig på en alldeles för låg nivå riskerar du i stället att ge ett oseriöst intryck, och arbetsgivaren kan börja undra om du inte är kompetent nog för tjänsten.

Vad påverkar lönen?

För att få ett hum om hur stort löneanspråk du ska lägga kan du titta på de vanligaste faktorerna som påverkar lönen:

Utbildning

Längre utbildning är nästan alltid lika med högre lön, men det kan skilja sig mycket mellan olika branscher hur avgörande utbildningsnivån faktiskt är. Det bästa för att veta hur mycket utbildningen påverkar löneläget är att titta på statistiken inom din specifika bransch.

Speciella kompetenser

Arbetsgivaren värderar ofta de egenskaper som får dig att sticka ut från mängden av kandidater till tjänsten. Har du specialkompetens inom något visst datasystem, eller andra utstickande meriter kan du låta det synas i ditt löneanspråk.

Ha koll på statistiken

Det bästa sättet att få reda på vad som är en rimlig lön för dig att begära är att jämföra med andra som har den tjänst du söker. Det finns gott om statistik för löneläget inom olika branscher.

Lönestatistiken visas efter olika åldersgrupper. Du kommer se att lönerna stiger med åldern, vilket naturligtvis beror på att lönen ökar med erfarenhet. Förbereder du dig för att göra anspråk på en ingångslön bör du jämföra med en yngre målgrupp för att få en rimlig siffra att utgå ifrån. Titta tillexempel på SCBs statistik för lön för utvecklare, och jämför med lön för junior utvecklare, så får du nog ett hum om var du bör lägga dig.

Hur går förhandlingen till?

Det troligaste är att arbetsgivaren kommer att vilja förhandla ner ditt löneanspråk. Var beredd på att motivera varför du begärt den lön du gjort. Även om du är beredd att gå ner i lön bör du berätta för arbetsgivaren varför du tycker att du förtjänar ditt löneanspråk, så att du inte ger ett veligt intryck.

Det kan vara bra att du redan när du tänker ut ditt löneanspråk tänker in att det förmodligen kommer att sänkas i förhandlingen. Lägg dig 10-15% högre än vad du är beredd att jobba för redan från början.

Om du inte får igenom ditt anspråk

Om arbetsgivaren inte accepterar ditt löneanspråk och går ner lägre än vad du egentligen kan acceptera, behöver det inte automatiskt betyda att du måste tacka nej till tjänsten. Om du får för låg lön på grund av brist på erfarenhet så ta reda på hur möjligheterna ser ut att stiga i lön över tid, och hur länge du kommer behöva jobba för att nå den lön du tänker dig.

Det kan också finnas andra punkter där arbetsgivaren kan möta dig om det inte är möjligt att ge dig den lön du tänkt dig. Du kan förhandla dig till löneförmåner, semesterveckor eller möjlighet att arbeta hemifrån.

Bestäm dig innan förhandlingen startar för vad som verkligen är viktigt för dig. Om du söker jobbet för att det är utvecklande på andra plan kanske inte lönen i första hand är det mest avgörande. Tänk igenom vad som är ditt minimum för att du ska vilja ha jobbet, både vad gäller lön och andra förmåner, och acceptera inte en överenskommelse du inte trivs med.

Ladda ner gratis CV-mall

Här laddar du ner en CV-mall för dig som söker jobb inom programmering och systemutveckling.

Featured

Taggar

Bli perfekt matchad!

Är du nyexad ingenjör på väg ut i karriären? Boka in ett karriärsamtal med en av våra rekryterare och bli matchad mot alla karriärmöjligheter som vi på Xamera samlat.

Utforska mer

Som nyexad ingenjör är du eftertraktad på arbetsmarknaden. Men hur ska du göra för att…

Så du är en nyexad ingenjör. Grattis! Arbetsmarknaden ser fortsatt god ut för dig så…

Som snart nyexad ingenjör är arbetsmarknaden vidöppen och du får sannolikt dagligen förfrågningar från olika…

Boka karriärsamtal

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.