Jobba under studietiden

Att studera heltid och jobba deltid kan kännas som en stor arbetsbörda, men om du hittar rätt balans mellan jobb och studier kan det också bli en värdefull framtidsinvestering. 

Det kan vara svårt att få ekonomin att gå ihop med bara CSN, och ett extrajobb vid sidan av studierna gör det lite lättare att få pengarna att räcka. Att plugga och jobba samtidigt ger dig också ett försprång in på arbetsmarknaden. Oavsett om du jobbar deltid inom den bransch du studerar, eller har ett extrajobb inom ett helt annat yrkesområde är arbetslivserfarenhet en ovärderlig merit.

Det finns en del saker du behöver tänka igenom innan du bestämmer dig för att ta ett extrajobb när du studerar. Du behöver se till att dina studier inte blir lidande av jobbet, och att du håller dig inom reglerna för arbete och csn så att du inte blir återbetalningsskyldig.

Undersök dina möjligheter

Du behöver ha en klar bild från början hur förutsättningarna är för att kunna kombinera arbete och studier på just din utbildning. Titta över studieplanen för att få en överblick över hur intensiva studierna kommer att vara under terminen och året. Du kan rådfråga en lärare eller en yrkesvägledare på din utbildning innan du börjar undersöka arbetsmöjligheter för att få vägledning om hur mycket arbetstid du kommer kunna ha tillgänglig. Ett bra tips är också att prata med någon som har genomgått din utbildning för att få inblick i hur krävande studierna kommer att vara.

Bestäm och håll i dina prioriteringar

Räkna ut från början hur mycket du behöver tjäna och ungefär hur många arbetstimmar i veckan det skulle innebära. Gör en tydlig plan för hur mycket tid du behöver lägga på dina studier. Det är lätt att hamna i att vilja prestera bättre och vara mer tillgänglig på jobbet, så var noga med att hålla fast i att studierna är din främsta prioritering.

Hitta ett arbete med flexibilitet

Det finns många arbetsgivare som uttalat söker studenter och är införstådda med vilka förutsättningar som gäller för dig som kombinerar arbete och studier. Ta reda på vilken flexibilitet som gäller på det arbete du söker, och tänk efter vilket upplägg som passar bäst för dig. Skulle det fungera bäst för dig att ha fasta pass några gånger i veckan, eller behöver du möjligheten att meddela din tillgänglighet vecka för vecka?

Var ärlig och tydlig

Det är viktigt att du inte tar på dig för mycket. Var ärlig både under rekryteringsprocessen och under arbetet med hur mycket tid du har tillgänglig. Om arbetsgivaren vill att du ställer upp mer än du klarar är det inte ett arbete för dig.

Planera, planera, planera

Om du ska klara av att kombinera arbete och studier behöver du bli expert på att lägga upp din tid. Skaffa en bra kalender och hitta en tydlig struktur för hur du i förväg planerar in tid för studier och när du kan arbeta. Om du följer en tydlig struktur kommer du märka att du fokuserar bättre på dina studier när du har dina inplanerade studiepass och kan fokusera bara på jobbet när du är där. Glöm inte bort att du också behöver planera in fritid och vila!

Hur mycket får man jobba

Det som styr hur mycket du får jobba är det tak som csn satt upp för hur mycket pengar du kan tjäna utan att det påverkar ditt studiemedel. Detta belopp kallas fribelopp, och beräknas utifrån hur många veckor du studerar och hur stort studiemedel du har. Fribeloppet räknas för utbetalad lön varje kalenderhalvår, 1 januari – 30 juni och 1 juli – 31 december, och gäller bruttoinkomst, alltså inkomst innan skatt.

Om du planerar att jobba samtidigt som du har csn är det viktigt att du tar reda på vilket fribelopp som gäller för din studiemedelsnivå, och anmäler din inkomst när du ansöker om studiemedel. Om du har svårt att på förhand räkna ut hur mycket du kommer att tjäna kan du när som helst ändra din anmälda inkomst till csn.

Hur hittar man ett jobb

Det finns gott om företag som specialiserar sig på att rekrytera studenter till extrajobb och tillfälliga uppdrag. Om du har svårt att veta var du ska börja leta är ett bra tips att prata med äldre studenter på din utbildning. De kan både tipsa om vad som är bra extrajobb att kombinera med just dina studier, och har hunnit knyta värdefulla kontakter med yrkeslivet.

Tänk igenom varför du vill ha uppdraget, så att du kan visa ett uppriktigt intresse. Att kommunicera nyfikenhet och engagemang är ett bra sätt att få arbetsgivarens uppmärksamhet.

Ladda ner gratis CV-mall

Här laddar du ner en budgetmall för dig som söker jobb inom programmering och systemutveckling.

Featured

Taggar

Bli perfekt matchad!

Är du nyexad ingenjör på väg ut i karriären? Boka in ett karriärsamtal med en av våra rekryterare och bli matchad mot alla karriärmöjligheter som vi på Xamera samlat.

Utforska mer

Som nyexad ingenjör är du eftertraktad på arbetsmarknaden. Men hur ska du göra för att…

Så du är en nyexad ingenjör. Grattis! Arbetsmarknaden ser fortsatt god ut för dig så…

Som snart nyexad ingenjör är arbetsmarknaden vidöppen och du får sannolikt dagligen förfrågningar från olika…

Boka karriärsamtal

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.