Arbetsintervju

Att ha kommit igenom antagningsprocessen och blivit kallad till anställningsintervju är en stor bedrift. Det är under intervjun du har chansen att verkligen visa vad du går för. Förberedelse är a och o, både för att göra ditt allra bästa, och för att du ska få veta allt du behöver veta om tjänsten.

Hur går intervjun till?

Innan du blir kallad till ett personligt möte kanske du blir uppringd av rekryteraren för en kortare telefonintervju. Du får då svara på några frågor om dina kompetenser och erfarenheter, mest som en kontroll av att du verkligen är lämplig för tjänsten innan du blir kallad till en längre intervjusituation.

Under det personliga mötet är det vanligast att arbetsgivaren inleder med att berätta lite kort om arbetsplatsen och tjänsten. Efter det får du en chans att berätta lite mer om dig själv och varför du vill ha jobbet, för att sedan få svara på frågor. Intervjun brukar avslutas med att det är du som får chans att ställa frågor till arbetsgivaren.

Vilka frågor ställs?

Arbetsgivaren är i första hand intresserad av dina yrkesmässiga erfarenheter, och i andra hand dina egenskaper som person. Det kan hända att du får frågor om din personlighet och dina intressen, men de allra flesta frågorna kommer röra din yrkesroll.

Vanliga intervjufrågor kan till exempel vara:

  • Varför tycker du att du skulle passa för den här tjänsten? Vad är det bästa med dig som kollega?
  • Kan du nämna en situation på en tidigare arbetsplats där du löst ett problem?
  • Var ser du dig själv om fem år?
  • Vad gör du när du hamnar i en stressig situation?

Vilka frågor ska du ställa?

Du kommer nästan garanterat bli ombedd att själv ställa frågor till arbetsgivaren, och det kan vara svårt att i stunden komma på vad det är du vill veta. Förbered dig med att skriva ner dina frågor innan intervjun, så att du vet att du har några redo.

Exempel på frågor du kan ställa:

  • Hur ser en vanlig dag ut på arbetsplatsen?
  • Vad är det roligaste med det här jobbet?
  • Hur kommer den här tjänsten se ut på sikt?

Hur ska du förbereda dig inför intervjun?

Tänk igenom hur du skulle beskriva dig själv.

Det kommer vara mycket fokus på att du kan formulera dina kompetenser och din personlighet. Skriv ner vad du är bra på och vad du lärt dig av dina olika arbets- eller studieuppdrag, och börja öva på att beskriva det.

Träna

Hitta någon du kan göra en träningsintervju med, gärna någon som nyss genomgått en intervju eller kanske till och med någon som intervjuat själv. Det kan kännas dumt, men ju mer du tränar desto bättre kommer det att gå när det gäller.

Ta hand om dig själv

Du kommer ha mycket större chanser att få ut vad du behöver få ut av intervjun om du är på gott humör, har sovit bra och ätit ordentligt.

Vad behöver du tänka på under intervjun?

Visa intresse

Läs på ordentligt om arbetsplatsen innan intervjun. Ju större intresse du visar desto större chans har du att ge ett gott intryck. Tänk på att intervjun inte bara är för arbetsgivarens skull, det är också din chans att ta reda på om det här verkligen är en arbetsplats som passar dig. Ställ hellre för många frågor än för få.

Klä dig bekvämt

Du ska självklart välja en klädsel som ger ett ordentligt intryck, men klä dig inte i någonting som inte känns naturligt för dig. Det kommer synas direkt om du känner dig obekväm, och det kommer ta fokus från det viktiga samtal du behöver koncentrera dig på.

Be att få återkomma

Säg till under intervjun att du önskar att få återkomma om du kommer på ytterligare frågor. Det är troligt att du redan på vägen hem kommer komma på saker du önskar att du hade sagt, och frågor du hade velat ställa. Tveka inte att höra av dig till arbetsgivaren efter intervjun, det visar bara att du är intresserad.

Ha kul!

Det kommer vara mycket fokus på att du kan formulera dina kompetenser och din personlighet. Skriv ner vad du är bra på och vad du lärt dig av dina olika arbets- eller studieuppdrag, och börja öva på att beskriva det.

Efter intervjun

Att vänta på att arbetsgivaren hör av sig med besked efter intervjun kan vara svårt och tålamodsprövande. Om det går lång tid innan du får besked kan du höra av dig och fråga hur det går, men ring inte flera gånger. Ha en trevlig ton, tacka för ett bra möte och visa att du är intresserad av att höra hur processen fortsätter.

Fick du inte jobbet

Det kan finnas massor med anledningar till att någon annan blev vald istället för dig, så försök att inte ta det så hårt. Om du känner att du inte gjorde ditt bästa är det ett bra tillfälle lära dig vad du kan göra annorlunda nästa gång. Se till att behålla en bra kontakt med arbetsgivaren. Om du kom ända till intervjun är du en intressant kandidat, och du har goda chanser att bli tillfrågad nästa gång de rekryterar.

Ladda ner gratis CV-mall

Här laddar du ner en CV-mall för dig som söker jobb inom programmering och systemutveckling.

Featured

Taggar

Bli perfekt matchad!

Är du nyexad ingenjör på väg ut i karriären? Boka in ett karriärsamtal med en av våra rekryterare och bli matchad mot alla karriärmöjligheter som vi på Xamera samlat.

Utforska mer

Som nyexad ingenjör är du eftertraktad på arbetsmarknaden. Men hur ska du göra för att…

Så du är en nyexad ingenjör. Grattis! Arbetsmarknaden ser fortsatt god ut för dig så…

Som snart nyexad ingenjör är arbetsmarknaden vidöppen och du får sannolikt dagligen förfrågningar från olika…

Boka karriärsamtal

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.