Och eftersom vi är sanna förespråkare för att var och en ska göra det den gör bäst har vi för detta teamat upp med företaget Mindit som har mer än 20 års erfarenhet i utbildningsbranschen.
Programansvarig för det uppgraderade Talangprogrammet är Maritha Holmberg, Learning & Development partner på Mindit.
Vem är du Maritha?
Jag kommer från Piteå och bor nu i Stockholm. Min främsta drivkraft är utveckling och att utveckla människor och företag är det som jag har ägnat min snart 30 åriga karriär till. Jag älskar förändring och är därför orädd och bra på att ta tag i saker som behöver förbättras. Tålamod är det lite sämre med, jag vill gärna att förändringen ska ske direkt, men jag har lärt mig att utveckling ibland måste ske gradvis för bästa möjliga resultat.
Kan du berätta lite mer om hur talangprogrammet har förändrats och hur ni kom fram till det nya upplägget?
Mindit, och därigenom jag, fick uppdraget från Xamera att gå igenom den nuvarande utbildningens innehåll och struktur. Jag intervjuade både utbildare och deltagare och kom fram till att grunden i programmet var mycket bra men att det fanns ytterligare utvecklingspotential.
I den uppgraderade versionen av Talangprogrammet har vi, förutom att vi modifierat innehållet i de olika utbildningsblocken något, kompletterat klassrumsutbildningen med E-learning. Deltagarna får tillgång till en digital läroplattform där de mellan de olika fysiska träffarna gör olika hemuppgifter som ligger i direkt anknytning till deras dagliga arbete. På det sättet blir vi mer närvarande i deras vardag under hela året som utbildningen pågår.
Deltagarna kommer även få tillgång till en app som är ett digitalt kommunikationsverktyg. Appen hjälper dem att förstå hur de kan anpassa sina arbetsuppgifter för att få en balanserad stressnivå. Den är även ett verktyg för att förstå hur de kan använda sin kommunikation olika beroende på om de pratar till sina kollegor eller externa personer.
Vad ser du för fördelar för ett företag med att erbjuda Talangprogrammet till sina nyanställda?
Den stora fördelen är att deltagarna på Talangprogrammet, vilka ju är företagets nya anställda, trots att de både är unga och nya på företaget lär sig vad det innebär att vara en god medarbetare. De har insikt i sina styrkor och utmaningar och blir tränade i bland annat självledarskap, feedback, konflikthantering, presentationsteknik och affärsmannaskap. Det innebär att de snabbt blir lönsamma och kan vara med och bidra till en bra företagskultur.
Vilka värden får deltagarna på talangprogrammet med sig till framtiden?
Att de redan i ung ålder får en självinsikt gällande sina styrkor och utmaningar i arbetslivet gör att de kan ta hänsyn till, och utnyttja, dessa i sin kommande karriär. Genom att de lär sig mer om kommunikation får de en trygghet både när det gäller att samarbeta med kollegor och att kommunicera externt. Att dessutom direkt lära sig att både kunna ge och ta feedback samt vad det innebär att vara affärsmässig kommer underlätta deras framtid som en bra medarbetare och skapa positiva resultat.
Stort tack Maritha!
Hör Xameras kund Signup berätta om sina erfarenheter av Talangprogrammet.