Vad är det som är så bra med matchningsevent?

Under februari genomfördes tre matchningsevent som Xamera organiserat tillsammans med Saab i Linköping, Stockholm och Göteborg och vi kan nu nöjt luta oss tillbaka och konstatera att samtliga har varit en succé. Eller luta sig tillbaka kanske var fel ord, det är ju nu arbetet med att följa upp alla gjorda matchningar drar igång!

– Syftet med ett matchningsevent är att ge de chefer som har stora och/eller utmanande rekryteringsbehov en möjlighet att tidigt presentera sig för drivna talanger som redan är igång och söker jobb med start efter sommaren förklarar Sebastian Johansson, KAM för Saab på Xamera.  

– Ja och för studenterna är det ju en möjlighet att få förtur till de öppningar som cheferna på plats har till hösten. En exklusiv chans att vara först på de coola rollerna så att säga fyller Malin Hedström, leveranschef på Xamera, i.

Strukturen på samtliga event har varit densamma. Xamera har använt sitt kontaktnät för att bjuda in juniora talanger med examen 2024 som vi ser skulle kunna vara en match för en tjänst på Saab och chefer på Saab med öppna karriärmöjligheter på sina respektive avdelningar har också bjudits in. Själva eventen har skett kvällstid och varit en mix av presentationer, mingel och, ej att förglömma, pizzabuffé. 

– Syftet är att Saab och studenterna ska få en chans att lära känna varandra i en mer avslappnad miljö än kontexten av en anställningsintervju förklarar Malin.

Sebastian fortsätter:

– De deltagande cheferna får möjlighet att hitta kandidater på kandidaternas villkor och presentera sig för flera på en gång. Det snabbar på processen då den personliga kontakten gör att cheferna får en bra bild av kandidaterna och direkt kan avgöra vilka de vill gå vidare till intervju med. Annars är ju vi en mellanhand vilket också fungerar men innebär ett extra steg i processen säger han. 

Och resultaten från eventen lät inte vänta på sig.

– Många hittade sin match under de olika kvällarna så just nu har vi flera kandidater som är i process för att starta sin karriär på Saab säger Malin.

– Jag hoppas på att 100% av deltagarna på eventen kommer matchas med positioner på Saab men 80% är kanske mer realistiskt säger Sebastian.

Matchningsevent är inte något som Xamera gör exklusivt för Saab utan en del av vårt arbetssätt. Det passar dock inte alla kunder utan vissa kriterier behöver vara uppfyllda för att det ska vara värdeskapande. 

– Det är viktigt att eventet kopplas till ett volymbehov och kanske en rekryteringsutmaning som är större än bara någon vakant stol förklarar Sebastian. För enskilda positioner rekommenderar vi istället vår vanliga rekryteringsprocess byggd på strukturerad matchning.

Malin konstaterar nöjt att hon har fått positiv feedback från flera av de deltagande studenterna på eventen.

– Kandidaterna tyckte att det var givande att få en mer realistisk bild av vilka Saab är och har uttryckte sin tacksamhet mot att Xamera styrde upp eventen och gav dem möjligheten.

– Ja och även Saab var väldigt nöjda. Det här var ju andra gången vi körde matchningsevent tillsammans och det var cheferna som deltog på förra årets event som efterfrågat detta avslutar Sebastian. 

Dela:

Utforska mer

För andra året i rad har Xamera och Saab inlett ett samarbete för att välkomna…

Tack vare avancerad AI-teknik har Xamera Group kunnat skapa dynamiska karriärmöjligheter för unga ingenjörer. Ambitionen…

Xameria är en innovativ läroplattform designad för att effektivisera övergången till arbetslivet för nyutexaminerade. Plattformen…

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.