Vad är det som är så bra med karriärsamtal?

2016 skapades vad som kom att bli en nyckel till Xameras fortsatta framgång – Karriärsamtalet! Ett transparent, enskilt samtal för att få förståelse för talangernas mål, drivkrafter och intressen innan de matchas mot alla våra karriärmöjligheter. Vi har träffat Sofie Lyck, Leveranschef på Xamera och således ansvarig för samtliga karriärsamtal som genomförs för att bättre förstå vad det är som gör Xameras sätt att arbeta med Karriärsamtal så framgångsrikt.

Hej Sofie! Allt bra?

– Det är toppen, tack!

Vad är egentligen hemligheten med Karriärsamtal? Är det inte bara en vanlig anställningsintervju med ett tjusigare namn?

– Ett karriärsamtal är ett förutsättningslöst möte, där vi pratar öppet och allmänt kring erfarenheter, kompetenser önskemål och framtid. Till skillnad från en vanlig anställningsintervju behöver det inte vara kopplat till en specifik tjänst eller ett bolag, utan utgår helt från vad talangen vill och känner. Att samtalet inte påverkas av vad som står i en annons gör att det blir ärligare. Man säger vad man faktiskt tänker och tycker istället för det som man tror att mottagaren vill höra.

Kan du berätta lite mer om varför ni valde att börja med Karriärsamtal?

– Vi insåg att utmaningen för unga ingenjörer inte låg i att hitta ett jobb. Det fanns tvärtom jobb i överflöd. Deras utmaning var istället att lyckas välja rätt jobb och det var där vi skulle kunna bidra med värde.

– För att hjälpa de nyexaminerade ingenjörerna att välja rätt behövde vi få en helhetsbild av och en förståelse för vad respektive person faktiskt vill och drivs av som vi sedan skulle kunna använda som grund när vi matchade dem mot våra karriärmöjligheter. En vanlig anställningsintervju blir lätt lite krystad på grund av anspänning, nervositet och önskan att säga rätt sak men genom att anordna enkla möten utan en specifik tjänst i åtanke blev situationen blev mer avslappnad och talangerna ärligare med sina verkliga drivkrafter och önskemål. Vi märkte direkt att matchningarna blev otroligt mycket bättre på det sättet och på den vägen är det.

Hur ser processen runt karriärsamtalet ut?

– Själva samtalet tar ungefär 60 minuter och sker oftast digitalt för att det ska vara så smidigt som möjligt. När samtalet är avslutat och vi har fått en förståelse för talangens önskningar, utmaningar, förväntningar mm matchas personen mot alla våra karriärmöjligheter. Om det finns jobberbjudanden som är perfekta matchningar så kommer dessa presenteras för talangen som får ta ställning till om hen är intresserad. Om intresse finns sätter vi upp intervjuer mellan talang och företag. Finns ingen perfekt match direkt behåller vi talangens profil och matchar den mot alla nya karriärmöjligheter som kommer in tills en match hittas.

– Det som gör processen speciell utöver formatet på karriärsamtalet är det nära samarbete som vi har inom Xamera för att hitta rätt arbete till varje talang. Vi har en transparens inom och mellan våra kontor så att alla talanger matchas mot alla karriärmöjligheter och vice versa.

Sista frågan. Hur många samtal genomför ni en genomsnittlig vecka?

– Det varierar, men oftast mellan 70 och 100 stycken utspritt över våra olika kontor.

Tack Sofie!

Utforska mer

Arbetsmarknaden, särskilt inom industrin och tekniksektorn, står inför utmaningen att säkra rätt kompetens för sina…

Xamera tog hem titeln som "Årets Rekryteringsbolag +50 anställda" vid årets Recruitment Awards - Sveriges…

Det har nu gått drygt sex månader sedan vi lanserade vårt nya, förbättrade talangprogram, Xamera…

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.