Struktur och proaktivitet ligger bakom framgångsrika rekryteringsstrategier

Vi är tillbaka efter sommaren och våra kontoansvariga har de senaste veckorna arbetat hårt med att färdigställa höstens rekryteringsstrategier för Xameras största och mest tongivande kunder.

David Törner, säljchef på Xamera, förklarar:

– Vårt arbetssätt är lika viktigt för alla kunder men när det kommer till våra större kunder med riktigt stora kompetensbehov kräver det en annan intern struktur för att säkerställa att vi levererar tillräckligt stor volym med bibehållen kvalité.

– Vi börjar därför varje verksamhetsår med att sätta en rekryteringsstrategi tillsammans med varje kund. Konkret innebär det att en tydlig plan tas fram tillsammans med berörd ledningsgrupp hos kunden på hur rekryteringsvolymen kommer se ut under året. Då vi vill tillföra mer värden än att bara förmedla en kandidat ser vi då också alltid till att förstå vilka andra utmaningar kunden har kopplat till sin kompetensförsörjning och hur vi kan lösa dem. Vi är till exempel ofta med och säkerställer att den nya kandidaten får en bra onboarding och vi kan även leverera och drifta hela talangprogram.

Hur stora rekryteringsvolymer rör det sig om?

– Det kan vara allt från 50 till 100 rekryteringar per år. För att säkerställa de stora volymerna har alla större kunder en kontoansvarig från vår leveransavdelning och en Key account manager från vår säljavdelning. Tillsammans ansvarar de för att Xameras leverans håller de KPI:er och mål vi tillsammans med kundens ledningsgrupp satt upp i början av året.

Hur gör ni för att hitta rätt kandidater?

– Vi arbetar strukturerat och proaktivt och sourcar kandidater utanför regionen och även utanför Sverige. En viktig del av vårt arbete är att vi möter kandidater redan innan de tar examen för att alltid ha en kandidatbank redo med den bästa kompetensen. Vårt mål är att lösa kompetensbristen inom svensk industri- och techsektor och då krävs den här typen av långsiktigt tänk kombinerat med tydliga interna processer förklarar David.

Utöver att hitta rätt kompetens för företagen betonar David Törner även vikten av Xameras matchningsprocess så att kandidaterna hittar till rätt arbetsplats.

– Vi säkerställer att kandidaterna kommer dit de själva vill och där de ser att de har möjlighet att nå sin fulla potential. Vår matchningsprocess där våra rekryterare genomför transparanta, enskilda samtal med kandidaterna ger oss förutsättningar att på allvar matcha kandidaternas drivkrafter, mål och intressen med alla våra kunders olika verksamheter samtidigt. Det ger en väldigt positiv effekt där man som kund får kandidater som har ett genuint intresse för det företaget arbetar med och som kandidat upplever man att de kundintervjuer man får via oss verkligen är relevanta och matchar ens kompetensprofil och värderingar. Ett långsiktigt och hållbart arbetssätt, säger David Törner.

Dela:

Utforska mer

För andra året i rad har Xamera och Saab inlett ett samarbete för att välkomna…

Tack vare avancerad AI-teknik har Xamera Group kunnat skapa dynamiska karriärmöjligheter för unga ingenjörer. Ambitionen…

Xameria är en innovativ läroplattform designad för att effektivisera övergången till arbetslivet för nyutexaminerade. Plattformen…

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.