Stelbent rekrytering förvärrar kompetensbristen

Som ett led i Xameras arbete för att lösa kompetensbristen inom industri- och techsektorn engagerar vi oss i viktiga frågor för att skapa opinion. Lokala versioner av debattartikeln nedan, med Xameras VD Jacob Svensson som avsändare, har publicerats i Corren, Skånska Dagbladet och Nya Wermlands-Tidningen.

Diskussionen om ingenjörsbristen är inte ny. Men debatten tenderar att handla om de stora processerna med lång tidshorisont, i stället för hur vi verkligen ser till att alla
resurser tas tillvara, här och nu. Sverige har inte råd att inte ta vara på varenda ingenjör på grund av långa, krångliga rekryteringsprocesser.

Häromdagen sände Ekot i Sveriges Radio en intervju med Mahmoud, en nyutbildad civilingenjör. Han berättar att det tagit honom flera år att komma in på rätt jobb, trots att han tillhör en av landets mest eftertraktade yrkesgrupper. Han beskriver långa och krångliga processer som tagit många timmar i anspråk – både för honom själv, men också för de inblandade företagen. Han berättar om bristande återkoppling och hur energin och lusten försvinner.

Tyvärr är han inte ensam. Sveriges Ingenjörer uppger i samma inslag att de ser anledning till oro: om inte rekryteringsprocesserna fungerar smidigt riskerar branschen att tappa värdefulla talanger som enkelt kan gå till andra branscher i stället, tack vare den gedigna utbildning de har med sig.

Även om detta inte gäller för alla nyutexaminerade ingenjörer, så har Sverige inte råd att låta en så kritisk fråga som kompetensförsörjningen falla på att själva rekryteringsprocesserna är för traditionella, för stelbenta och för krångliga.

Bristen får konsekvenser

Att Sverige lider brist på ingenjörer är ingen nyhet. I april i år var arbetslösheten bland svenska ingenjörer lägre än på ett helt decennium, under en procent. I SCB:s arbetskraftsbarometer för 2021 sticker ingenjörsutbildningarna ut, de utgör hälften av de utbildningar som flest arbetsgivare tror att de kommer att behöva anställa fler av. Så oavsett om du är erfaren ingenjör med många år i ditt yrke, eller nyexaminerad, eller student på en ingenjörsutbildning: grattis! Du har valt ett kanonyrke.

Vi vet också att bristen på ingenjörer är strukturellt betingad, driven av digitaliseringen och det akuta behovet av omställning till ett mer hållbart samhälle. Bristen på ingenjörer får konsekvenser för Sverige som exportnation och som innovatör på en global marknad. Nyligen släppte FN årets Global Innovation Index, där Sverige hamnar på en hedrande tredjeplats av de mest innovativa ekonomierna i världen, efter Schweiz och USA. Om vi ska behålla och stärka den platsen är vi helt beroende av att teknikintensiva företag i Sverige klarar av att rekrytera affärskritisk kompetens.

Vi behöver göra något här och nu

Visst är bristen på ingenjörer idag och framöver en komplicerad fråga som behöver lösas med en mängd insatser. Det handlar om allt ifrån att få fler att gilla matte i skolan, till att locka fler tjejer och kvinnor, att underlätta internationell rekrytering och premiera de universitetsutbildningar som leder till anställningsbarhet.

Men vi behöver också göra något här och nu. För att lyckas måste vi bättre matcha den kompetens som faktiskt finns, med de tjänster som faktiskt behöver besättas. I Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät som publicerades tidigare i år uppgav arbetsgivare att så många som tre av tio rekryteringar 2021 misslyckades. Matchningen blev helt enkelt inte bra.

Rent krasst ser vi hur arbetsgivare använder sig av skarp säljretorik för att attrahera så många potentiella sökanden som möjligt, för att skapa ett brett urval till
rekryteringsprocessen. Sedan börjar själva gallringen i utdragna, ineffektiva och tidskrävande processer där det allra viktigaste ofta inte är definierat: vad man egentligen söker för match.

Kollegor och arbetsmiljön viktigast

Som experter på just matchning av ingenjörer ser vi ett stort behov av att den svenska teknikbranschen börjar gräva där man står för att lösa kompetensbristen. Arbetsgivare tenderar att lägga mycket tid på att formulera skarpa krav i jobbannonser, men färska undersökningar visar tydligt att för dagens unga arbetstagare är kollegor och arbetsmiljön den viktigaste aspekten, inte hur själva arbetsuppgifterna är utformade.

Lön och förmåner och karriärmöjligheter är också viktigt för unga arbetstagare. Men det innebär inte att alla eftersträvar samma förmåner eller samma karriärutveckling. Även här är det en fråga om matchning, att med smarta, flexibla och kvalitativa metoder matcha rätt kandidat med rätt tjänst, i rätt miljö, på rätt företag.

Att nyexaminerade studenter ska stå utanför arbetsmarknaden i flera år, när hela branschen skriker efter kompetens, visar på att här finns potential för förbättring med mer flexibla, innovativa och effektiva rekryteringsprocesser som syfta till att matcha istället för att sålla ut. Det löser inte hela problemet med kompetensbrist, men Sverige har i nuläget inte råd att inte ta vara på varenda ingenjör.

Jacob Svensson, VD Xamera

Dela:

Utforska mer

För andra året i rad har Xamera och Saab inlett ett samarbete för att välkomna…

Tack vare avancerad AI-teknik har Xamera Group kunnat skapa dynamiska karriärmöjligheter för unga ingenjörer. Ambitionen…

Xameria är en innovativ läroplattform designad för att effektivisera övergången till arbetslivet för nyutexaminerade. Plattformen…

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.