Referenser i CV

När du söker jobb behöver du vara beredd på att nämna referenser. Ibland efterfrågas det att du skriver dina referenser redan i ansökan. Det finns ett par saker som är viktiga när du förbereder vilka referenser du ska välja.

Vad är en referens?

En referens är någon som kan intyga dina tidigare erfarenheter när du söker jobb. Det är en person du arbetat med, som vet hur du är i arbetssituationen och kan bekräfta din kompetens. Ofta blir referenspersonen kontaktad via telefon i slutet av rekryteringsprocessen, och får svara på frågor om hur du är att arbeta med och vad du haft för arbetsuppgifter.

Varför ska du ha referens?

Gör du ett starkt intryck i ditt CV och din ansökan kommer arbetsgivaren vilja säkerställa att det du beskriver om dig själv stämmer, och komplettera bilden av dig genom att höra hur andra uppfattar dig. Frågan om referens kommer garanterat att dyka upp, antingen direkt vid ansökan eller efter att du varit på anställningsintervju, så du behöver vara väl förberedd.

Hur väljer du referens?

Det viktigaste när du väljer referens är att det är en person som känner dig som yrkesperson. Vanligast är att välja en nuvarande eller tidigare chef eller kollega. Tänk på att det bör vara någon som har arbetat nära dig och verkligen kan svara på vem du är. En kollega som kan räkna upp dina positiva egenskaper kan vara bättre än en högre uppsatt som inte har samma insyn i hur du arbetar.

Du måste inte ha arbetat länge på en arbetsplats för att hitta en bra referensperson. Har du ett extrajobb kan du hitta någon där som kan berätta om hur det är att arbeta med dig.

Om du inte har så mycket arbetslivserfarenhet går det bra att nämna en akademisk referens, alltså någon som kan berätta om din studiebakgrund. Det kan till exempel vara en handledare, eller personal från en arbetsplats där du gjort praktik.

Du ska inte använda privata vänner eller familjemedlemmar som referenser. Om du har svårt att hitta referens är det bättre att du är ärlig med att du inte har någon än att du använder någon som ger dig ett oseriöst intryck. Söker du jobb för första gången har arbetsgivaren förmodligen förståelse för att du inte kan nämna referenser, och ger dig chansen att visa vem du är på andra sätt istället.

Hur många referenser ska du nämna?

Det vanligaste är att ha två till tre referenspersoner, men det är inte antalet som räknas. En riktigt pålitlig referens kan räcka gott. Har du många att välja mellan bör du tänka till och välja ut ett par som är lämpligast att intyga den specifika erfarenhet du har för det uppdrag du söker. Du tjänar inte på att räkna upp fler än tre, det ger snarare ett rörigt intryck. Dessutom kommer arbetsgivaren inte kunna ägna tid åt att ringa runt till fler.

Hur ska du skriva?

Du kan välja att skriva ut dina referenser med kontaktuppgifter direkt i ansökan, eller att skriva ”referenser lämnas på begäran / vid förfrågan”. Att skriva att du lämnar på begäran kan vara lämpligt om du skickar flera ansökningar samtidigt, så att din referensperson inte får för många samtal på en gång. Söker du bara ett jobb kan du skriva ut dina referenser direkt, och förbereda dem på att samtalet kan komma.

Blir du kallad till intervju kan det vara bra att du har med dig dina referenspersoners kontaktuppgifter, för det är troligt att arbetsgivaren frågar om det. Om du behöver mer tid att förbereda kan du fortfarande be om att få återkomma.

Att tänka på när du skriver referens:

Be om godkännande och förbered referensen

Du måste alltid fråga dina referenser om tillåtelse. Om rekryteraren ringer upp en person som inte är beredd riskerar du att ge ett dåligt intryck. Förbered referensen genom att tala om vilket jobb du söker och varför du vill ha det, så att personen kan ge den information som är lämpligast för uppdraget. Tänk igenom vad du själv tycker är det viktigaste att förmedla och prata med referenspersonen om det.

Be dina referenspersoner att återkoppla

Det är bra för dig att få reda på om arbetsgivaren har ringt upp dina referenspersoner. Rekryteraren tar oftast bara referens på de mest intressanta kandidaterna, så det är ett gott tecken om din referensperson blivit uppringd. Det kan vara bra för dig att få reda på vad arbetsgivaren frågade, så du kan förbereda dig inför din nästa kontakt.

Använd dina referenser

När du kontaktar dina referenspersoner kan du passa på att få hjälp med din ansökan och din intervju. Fråga personer som känner dig i arbetet hur de skulle beskriva dig, vilka som är dina styrkor och hur det är att arbeta med dig. Ju bättre du är på att beskriva dig själv, desto större chans är det att du ger ett starkt och pålitligt intryck.

Ladda ner gratis CV-mall

Här laddar du ner en CV-mall för dig som söker jobb inom programmering och systemutveckling.

Featured

Taggar

Bli perfekt matchad!

Är du nyexad ingenjör på väg ut i karriären? Boka in ett karriärsamtal med en av våra rekryterare och bli matchad mot alla karriärmöjligheter som vi på Xamera samlat.

Utforska mer

Som nyexad ingenjör är du eftertraktad på arbetsmarknaden. Men hur ska du göra för att…

Så du är en nyexad ingenjör. Grattis! Arbetsmarknaden ser fortsatt god ut för dig så…

Som snart nyexad ingenjör är arbetsmarknaden vidöppen och du får sannolikt dagligen förfrågningar från olika…

Boka karriärsamtal

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.