“Saker händer snabbt, helt plötsligt har jag ett nytt projekt! Om jag har framförhållning kan jag anställa själv, men när jag behöver någon med rätt kompetens på plats nästa vecka, då går jag till Xamera”, säger Fredrik Löfgren.
Fredrik driver företaget Dyno Robotics i Linköping och det är där han har använt sig av Xamera för sin rekrytering. Precis som namnet antyder, utvecklar Dyno Robotics robotar och företaget har hjälpt bland andra Siemens, ABB, Scania och Saab med deras innovationer. Fredrik har god insyn i Xamera som företag, då han både känner Oskar Bentfors (Medgrundare, Vice VD och CFO på Xamera, red. anm.) och själv tidigare har varit föreläsare på Xameras talangprogram. Valet att använda Xamera när det blev bråttom att rekrytera var därför enkelt.
“Jag har ett stort förtroende för Oskar och har pratat och bollat idéer med honom sedan jag själv startade företag 2015. Och eftersom allt jag jobbar med ligger i framkant, fungerar det väldigt bra att rekrytera juniora personer. Dessutom erbjuder Xamera ett konkurrenskraftigt pris”, förklarar Fredrik.
Hur upplever du att processen genom Xamera har fungerat?
“Det gick jättefort, nästan för fort! Jag tänkte att profilen jag letade efter var väldigt svår att hitta, men efter att jag hade pratat med Oskar i mitten av december dröjde det bara ett par veckor innan jag fick förslag på en kandidat som verkligen var spot on”, säger Fredrik.
“Jag uppskattade också verkligen hur flexibla mina kontaktpersoner på Xamera var. Jag är som sagt väldigt upptagen, men min Account Manager Joakim var extremt flexibel och pratade med mig på kvällar och tidigt på morgonen för att passa in i mitt schema. Jag har så att säga strulat och Xamera har anpassat sig efter mig”, fortsätter han.
Varför Talangprogrammet?
Fredrik är själv en person med hög social kompetens som vid sidan av sitt stora intresse för Artificiell intelligens och robotar ofta är ute och reser och föreläser. Hans erfarenhet är dock att detta inte är fallet för alla personer med hans specifika intressen och det är här han ser ett det stora värdet i Xameras Talangprogram.
”Jag vet tyvärr av erfarenhet att programmerare kan ha svårt att samarbeta. Jag anställer bara väldigt duktiga personer men problemet när man bara har sådana individer är att det kan uppstå konflikter då alla har en stolthet i sin egen kod och vill att just den ska levereras till kund. Då gäller det att kunna bortse från den egna stoltheten och fokusera på vad som ger ett konkret, och emotionellt, störst värde för kunden. Något som kräver övning.” berättar Fredrik.
Och det är inte bara att lära sig samarbeta som Fredrik ser som en fördel med Talangprogrammet.
“Många har också begränsad kunskap om hur det fungerar inom företagsvärlden, vilket är naturligt då detta inte är något som lärs ut på universitetet. Till exempel har jag i tidigare företag haft problem med juniora anställda som delat för mycket information under kundmöten eller betett sig på sätt som inte är accepterade i affärssammanhang. Det har tagit mycket tid för mig att i princip uppfostra dessa personer professionellt. Genom att nu istället låta juniora medarbetare börja sina karriärer genom Xameras Talangprogram tar ni hand om allt det här, och jag får anställda som är både tekniskt och socialt kompetenta. Det är en framgångsrik strategi för alla företag, tror jag,” avslutar Fredrik.
Om Fredrik Löfgren
Fredrik Löfgren är en entreprenör och innovatör som älskar att lösa problem och strävar efter att göra världen till en bättre plats genom användning av artificiell intelligens och robotik. Fredrik föddes 1992 i Dalarna och började tidigt intressera sig för datorer, robotar och programmering. Vid 11 års ålder kom han för första gången i kontakt med AI genom att bygga en robotlastbil som åkte till köket och bad om kakor, och inte återvände förrän den hade lastats fullt. Vid 12 års ålder startade Fredrik utvecklarforumet UGMS, som hade runt 400 medlemmar i alla åldrar och erbjöd möjligheter till erfarenhetsutbyte och tävlingar inom programmering.
År 2011 flyttade Fredrik till Linköping för att studera. Under sitt första år deltog han i en programmeringstävling och vann, vilket ledde till att han erbjöds en anställning på LiU för att utveckla ett laboratorium inom robotik (ett humanoidrobotlabb som fortfarande är aktivt, red. anm.). Fredrik vann 2014 Robot-VM i matlagning och har varit förbundskapten för det svenska robotlandslaget i fotboll som deltog i Robotfotbolls-VM mellan 2014 och 2019.
År 2018 startade Fredrik Dyno Robotics med bas i Linköping. Företagets skapar robotar och AI-lösningar som förbättrar människors vardag och har en bred kundbas där de har arbetat med allt från att ta fram en guiderobot för flygvapenmuseet till att utveckla en robot för Siemens Energy som autonomt ska kunna scanna av olika industriella anläggningar.
Förutom Dyno Robotics driver Fredrik också företagen Safe Reaction; ett AI-system som bidrar till brottsbekämpning genom ljudigenkänning, Around the Corner; ursprungligen ett virtuellt evenemangsföretag startat under pandemin som nu även erbjuder virtuellt säljstöd och utbildningar, My Virtual Classroom; ett sätt att ta tillvara på dagens tekniska utveckling och möjligheter som ett komplement till undervisning samt Fredrikfinurlig AB. Han är också ansvarig för Mattekollo, ett sommarläger för barn som vill lära sig mer om programmering, och driver FORK Academy, en mötesplats för vetgiriga barn och är aktiv i ytterligare tre föreningar. Utöver allt detta är han även en uppskattad föreläsare inom sitt område.