– Att synas på mässor är något som är viktigt för oss som företag och en möjlighet att träffa unga talanger och knyta kontakter för framtiden, säger Anders Söderblom, senior rekryterande konsultchef på Xamera. Anders är dagen till ära i full gång med att fixa inför veckans mässa på Linköpings Universitet.
Vad har du för mässtips för dem som kanske ska stå på mässa för första gången?
– Stå inte längst bak i båset och samtala med kollegorna, ta några steg ut från montern och var social. Ett ”hej” kommer man långt med. Det är bra att hjälpa till att driva konversationen så det inte blir stelt.
Han förklarar att företag inte bara borde prata med sistaårsstudenter utan att istället ägna alla samma tid.
– Det gynnar alltid att tänka långsiktigt så se till att prata med alla, det kan lika gärna vara nästa års stjärna som står framför dig. Anders berättar att Xameras målbild är alltid att det ska vara stort flöde kring deras monter.
– Vi gillar att ha olika aktiviteter i montern och har haft allt från racingsimulatorer, bordpingis och bilbanor för att öka intresset. Många gillar att delta eller se när någon tävlar eller gör en utmaning och det kan skapa mycket skratt vilket ger en avslappnad känsla.
Vilka från arbetsteamet ska man helst skicka?
– Många tror nog att det är bra när de mest nyanställda står där då de är nära studenternas egen livssituation, men vi gillar blandningen och att ha de som kan representera företaget på bästa sätt samtidigt som de måste känna målgruppen väl.
Vad är bra att tänka på för att representera sitt företag bäst?
– Du kommer inte hinna prata med alla så se till att ha en förarbetad hisspitch på 30 sekunder.
Vad kan vara svårt på mässor?
– Att prata med studenter som kommer i grupp, det kan försvåra att få en personlig uppfattning om alla och det blir lätt att de som är lite blygare inte kommer till tals. Sist men inte minst: se till att ta uppgifter från de du finner intressanta – det kan bli en källa till framtida medarbetare.
Simon Andersson är projektledare för Linteks Arbetsmarknadsdagar, förkortat LARM2022, en arbetsmarknadsmässa som anordnas av Linköpings Teknologers studentkår, Lintek. Han läser efter sommaren sitt sista år till civilingenjör i maskinteknik och delar också med sig av sina bästa tips på vad studenter söker efter på mässor.
Vad får studenter ut av att gå på mässor?
– Är man tidigt i sin utbildning så är det ett ypperligt tillfälle att se vad ens utbildning kan leda till. Att fråga runt och se vad som verkar intressant kan göra valet för vilken masterinriktning man vill läsa lite enklare. Man får chansen att knyta kontakter som kan leda till jobb och andra möjligheter. En student som studerar de senare åren får också en fantastisk möjlighet att hitta vilket företag som de är intresserade av att arbeta på i framtiden.
Vad ska företag tänka på?
– Det är smart att ha en bredd av representanter från företaget då det finns en oerhörd bredd på kompetensen bland studenter. Det är bra att ha någon från HR-avdelningen som har en övergripande koll, men ha även med ingenjörer som jobbar på företaget som kan berätta hur deras vardag ser ut samt hur företagskulturen är. Det är väldigt uppskattat att ha alumner som kommer tillbaka för det är lättare att relatera till en alumn som varit i samma sits som studenterna.
Simon poängterar att det är viktigt att inte glömma att fråga studenterna om vilka de är.
– Det är minst lika viktigt att ni vet vilka de är som att de vet vilka ni är. Att visa att ni som företag är intresserade är alltid uppskattat. Man jobbar ju hellre hos någon som visat att de är intresserade än någon som bara staplar fakta på en.

Vad bör företag konkret inte göra?
– Att nedprioritera studenter från lägre årskurser. Jag själv har råkat ut för det tidigt under min utbildning och man vill inte jobba hos någon som ger det intrycket. Försök istället att inkluderande alla, man vet aldrig vilka broar man riskerar att bränna annars.
Projektledaren upplever att rörelse runt och i montern alltid uppskattas av studenter.
– Händer det något i montern så kan man som student ställa frågor och det kan fungera som en isbrytare, samt att ha tävlingar eller relevanta gratisprylar är uppskattat, säger Simon.
Att därmed ha koll på studenterna som målgrupp och vad de uppskattar är ett smart sätt att som företag stå ut på mässor. Detta tillsammans med att studenterna känner att de kan skapa en relation till er och minimera distansen mellan studenter och företag är några av ingredienserna för ett lyckat recept för er insats på mässor.