Jobbalternativ i lågkonjunktur: Hur du kan navigera din jobbsökning med självförtroende

Att söka jobb i en lågkonjunktur kan, men behöver inte, vara en utmanande upplevelse. Det kan väcka känslor som osäkerhet och oro inför framtiden. Kommer jag att hitta ett jobb? Och kanske viktigast, kommer jag att hitta rätt jobb?

Vårt råd är att hålla huvudet högt och ta kontroll över ditt jobbsökande, för jobben finns där ute för dig. Är du dessutom utbildad ingenjör så visar Industrirådets kompetenskartläggning på att sex av tio industriföretag kommer behöva anställa inom de kommande tre åren. Vi bjuder på några tips för att hantera denna period med självförtroende och handlingskraft.

Acceptera dina känslor

Det är helt normalt att känna sig orolig, stressad eller nedstämd när jobbmarknaden ser ut som den gör. Tillåt dig själv att känna dessa känslor och acceptera att det är en del av processen. Att förneka eller undertrycka dina känslor kommer inte att hjälpa dig att ta itu med dem. Genom att erkänna och acceptera dina känslor kan du börja arbeta med dem på ett konstruktivt sätt.

Fokusera på det du kan kontrollera

Även om du inte kan kontrollera den övergripande ekonomiska situationen kan du fortfarande ta kontroll över din egen situation. Fokusera på de faktorer som du har makt över, som att uppdatera ditt CV, nätverka med branschkontakter och förbereda dig för intervjuer. Genom att fokusera på det du kan göra, istället för det du inte kan kontrollera, kan du känna dig mer handlingskraftig och optimistisk inför framtiden. Ett första steg i detta kan vara att boka ett kostnadsfritt karriärssamtal med oss för att få vägledning i ditt jobbsökande.

Anpassa din strategi

I en lågkonjunktur kan det vara nödvändigt att anpassa din jobbsökningsstrategi för att öka dina chanser till framgång. Istället för att stirra dig blind på det där bolaget som du önskar jobba på så fokusera på din inlärnings- och utvecklingskurva under kommande år för att göra dig själv än mer attraktiv på arbetsmarknaden framåt. Möjligheten till utveckling kanske ligger i en helt annan bransch än vad du initialt tänk.

Sök stöd och rådgivning

Att söka jobb i en lågkonjunktur kan vara kännas något ensamt men det finns många fler som precis likt du ska ut i arbetslivet under kommande månader. Sök stöd från vänner, familj och professionella nätverk för att få stöd och rådgivning under din jobbsökning. Ta också kontakt med rekryterare, karriärrådgivare eller coacher som kan erbjuda expertis och vägledning för att hjälpa dig att navigera genom denna period. På Xamera träffar vi ca 100 kandidater per vecka för denna typ av stöttning och rådgivning.

Att söka jobb i en lågkonjunktur kan vara utmanande, men det är också en möjlighet att växa och utvecklas som individ. Genom att acceptera dina känslor, fokusera på det du kan kontrollera, anpassa din strategi, söka stöd och fokusera på personlig utveckling kan du navigera genom denna period med självförtroende och handlingskraft. Kom ihåg att du är starkare än du tror och be om hjälp för att få hjälp i att sortera ut dina möjligheter framåt.

Featured

Taggar

Bli perfekt matchad!

Är du nyexad ingenjör på väg ut i karriären? Boka in ett karriärsamtal med en av våra rekryterare och bli matchad mot alla karriärmöjligheter som vi på Xamera samlat.

Utforska mer

Att söka jobb i en lågkonjunktur kan, men behöver inte, vara en utmanande upplevelse. Det…

När är det dags att förhandla lön i rekryteringsprocessen? Vad är ens en marknadsmässig lön?…

Ett av de vanligaste sätten att starta sin karriär på idag är att arbeta som…

🚀 Snyggt! Din karriärresa börjar nu.

Starta matchningsprocessen direkt och få en länk till din e-post för att komma igång.

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Kontakta det kontor som ligger närmast dig. 

Digitalt samtal med Hubert

Din karriärresa börjar med ett 10 minuters digitalt samtal med Hubert, vår virtuella assistent. Här får du svara på frågor om dina erfarenheter, kompetensområden och önskemål.

Matchning inom 24h

När du slutfört ditt samtal med Hubert får du snabbt återkoppling från oss på Xamera, där vi sedan gemensamt tar vidare de möjligheter som passar dig bäst!

Dina karriärmöjligheter

Vi träffas och utforskar noga dina matchningar tillsammans. Målet är att hitta rätt jobb och arbetsgivare som bäst motsvarar dina karriärmål och personliga värderingar. 

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.