”Jag vill skapa ett Xamera som trots sin växande storlek kan fortsätta vara snabbfotat, förändringsbenäget och effektivt”

Den 1 januari 2024 inleddes ett nytt kapitel för Xamera. Jacob Svensson, som har varit företagets VD sedan starten, lämnade VD posten för att istället leda den nystartade koncernen Xamera Group, där Xamera är en central del. Sofie Lyck, tidigare leveranschef på Xamera, tar över VD-rollen och det är nu hon som ska fortsätta leda bolaget mot miljardomsättningen.

Sofie Lyck har arbetat på Xamera sedan 2018 och gjort en riktig raketkarriär inom bolaget. Hon började som rekryterande konsultchef, gick snabbt över till att bli gruppchef och har de senaste åren lett Xameras leveransorganisation som har hand om search, rekrytering och utveckling av alla juniora talanger som passerar genom bolaget.
– När jag började på Xamera var vi ett litet gäng med mycket engagemang och driv, men jag tyckte inte vi levde upp till vår fulla potential och var övertygad om att vi kunde nå längre som bolag. Jacob sa då i princip “hjälp till och gör något åt det då”, och på den vägen är det, säger Sofie.

I rollerna som gruppchef och leveranschef kom Sofies ledarskapsförmåga snabbt fram och rollerna gav henne en bra förståelse för organisationen. Hon lyfter också fram att hon har haft fantastiska bollplank internt på Xamera som hjälpt henne på resan framåt
–  Som leveranschef har jag rest runt mycket mellan våra olika kontor för att lära känna alla team och skapa mig en helhetsbild av vår verksamhet och vad som fungerar och inte. De senaste åren har jag också arbetat väldigt tätt med Jacob för att förstå hans roll och säkerställa att jag också har med mig hans perspektiv säger hon.

Sofies personliga relation till Xamera är stark. Hon förklarar att jobbet spelar en viktig roll i hennes liv och att hon vill att det ska vara en plats där hon kan växa och utvecklas. 
– Jag tycker verkligen att jag har världens bästa jobb! Jag får arbeta med fantastiska kollegor i en organisation som verkligen vill utvecklas och trivs ihop. Klart att det finns tider som är tuffa och mindre roliga, men jag tror knappt att jag har haft söndagsångest en enda gång under mina år på Xamera. Jag gillar att man alltid har kunnat påverka och att man dagligen påminns om vilket engagemang det finns i företaget och hur högt vi kan sätta ribban när vi alla arbetar mot samma mål.

Medan Jacob har varit den entreprenöriella visionären, ser Sofie sig själv som en person som kan ge struktur och klarhet till företaget i dess nuvarande tillväxtfas. Målet är högt, man ska nå en miljard i omsättning. 
– De senaste åren har vi verkligen förbättrat vår operativa förståelse och effektiviserat våra arbetssätt. Nu är vi i en fas där vi måste fokusera på kvalitet och strukturera våra processer. Det handlar om att fånga upp, förtydliga, implementera och säkerställa det fina arbete vi hittills har gjort. Vi är ett större bolag nu och vi behöver ge oss själva förutsättningar att fortsätta växa. Jag känner att jag kan bidra mycket till det, säger hon.

På frågan om hur det känns att vara ny VD, svarar Sofie med entusiasm och framtidstro. 
– Jag ser verkligen fram emot att fortsätta utveckla både mig själv och Xamera. Jag vill att alla våra medarbetare ska känna stolthet över att arbeta här, tycka det är roligt att gå till jobbet varje dag och uppleva att de utvecklas professionellt och personligt, säger hon och understryker sin ambition att bevara företagets kärnvärden samtidigt som det växer. 

-Jag vill skapa ett Xamera som trots sin växande storlek kan fortsätta vara snabbfotat, förändringsbenäget och effektivt. Tillsammans ska vi bli den självklara aktören på marknaden avslutar Sofie. 

Utforska mer

Hur är det egentligen att som nyexaminerad ingenjör hoppa på vårt talangprogram Xamera Talent? Vi…

Grattis, du har just tagit ditt första steg ut i arbetslivet som nyexad ingenjör! Arbetsmarknaden…

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.