”Jag hade en fantastisk intervju med min chef här på Volvo, resten är historia”

När Owen Liu sökte jobb efter sin utbildning blev han kontaktad av Sara Franzén på Xamera. Efter en lyckad matchning hamnade han på Volvo där han nu arbetar som system verification engineer sedan snart ett år tillbaka.

– Sara hittade mig på Linkedin och sa att hon hade idéer om var jag kunde passa in vilket lät spännande. Vi bokade in ett karriärsamtal och efter det föreslog hon den här tjänsten på Volvo. Jag hade en fantastisk intervju med min nuvarande chef här på Volvo och resten är historia.

Owen har studerat matematisk statistik på Lunds universitet och kom även i kontakt med programmering under studietiden. Efter examen var han öppen för utmaningar där hans analytiska förmåga skulle komma till användning.

– Det kanske verkar konstigt att en matematiker arbetar med systemtestning men i själva verket är det en riktigt bra matchning. Min starka analytiska förmåga behövs för att bestämma vad som behöver testas och för att förstå hur vi ska sätta upp testerna för att maximera deras värde.

En del av Allt-i-ett-karriär

De första sex månaderna på Volvo var Owen en del av Xameras Allt-i-ett-karriärprogram vilket innebar att han var anställd på Xamera men arbetade heltid på Volvo. När programmet var slut gick hans anställning över till en fast anställning hos Volvo.

– Först kändes det lite konstigt att bli anställd på Xamera och samtidigt veta att målsättningen var att jag skulle sluta att vara anställd där inom några månader men det blev väldigt bra. Det var skönt att ha en utomstående person (coachen från Xamera reds. anmärkning) att bolla tankar och idéer med som var insatt i vad jag höll på med utan att för den skull vara min direkta chef på arbetsplatsen.

Som en del av Allt-i-ett-karriär fick Owen även tillgång till inspirationsföreläsningar och nätverksträffar.

– Föreläsningarna handlade till exempel om hur en arbetsplats fungerar och vad som förväntas av mig som anställd. De var en bra hjälp för att komma igång som nyexaminerad i arbetslivet. Det var intressant att höra vad andra gjort och hur de fått saker att fungera. Jag plockade med mig flera tankesätt som jag använder dagligen.

Owen berättar också att han nu, tack vare de event och nätverksträffar som han blivit inbjuden till som en del av Allt-i-ett-karriär, har ett bra professionellt nätverk, både via Volvo och Xamera.

 – Jag har två kollegor som gick Allt-i-ett-karriär samtidigt som jag och har genom träffarna också lärt känna flera personer som varit en del av programmet tidigare. De flesta jag har pratat med har tyckt att det är väldigt positivt att lära känna andra som är i samma situation.

Om att söka jobb genom Xamera

– Jag uppskattade att få hjälp att förbereda mig inför intervjun med Volvo genom att Sara förklarade för mig vad tjänsten gick ut på och varför hon trodde att jag skulle passa in. Det blev mindre av en chansning än vad det annars kan bli.

För Owen blev det en riktigt bra träff men han ser ett värde i att arbeta med Xamera även om detta inte skulle vara fallet.

– För mig blev det en klockren matchning direkt! Jag har ett fantastiskt team där alla värderar min input och vi tillsammans producerar en produkt vi kan vara stolta över. Men att gå genom Xamera är ett bra sätt att testa vattnet och se om man fungerar på en arbetsplats. Eftersom du har en coach tillgänglig får du hjälp med integrationen och om det mot förmodan inte skulle fungera kan du få hjälp med omplacering.

Skulle du rekommendera andra att kontakta Xamera?

– Ja det skulle jag. Jag har haft en väldigt positiv upplevelse så andra borde ha samma.

Tack Owen!

Utforska mer

Arbetsmarknaden, särskilt inom industrin och tekniksektorn, står inför utmaningen att säkra rätt kompetens för sina…

Xamera tog hem titeln som "Årets Rekryteringsbolag +50 anställda" vid årets Recruitment Awards - Sveriges…

Det har nu gått drygt sex månader sedan vi lanserade vårt nya, förbättrade talangprogram, Xamera…

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.