Ingenjörer fortsatt heta på arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden för ingenjörer har vuxit över tid liksom tillgången på nyutexaminerade civil- och högskoleingenjörer Än så länge ser prognoserna positiva ut för de kommande åren. I Sverige finns ca 140 000 yrkesverksamma ingenjörer och varje år examineras mellan 6000 och 7000 nya.

Malin Hedström jobbar som gruppchef för ett team av våra rekryterande konsultchefer på Xamera. Hon ser en fortsatt stark efterfrågan på framför allt tre grupper av civil- och högskoleingenjörer.

– Överst i listan hittar vi dataingenjörer som det fortsatt är en stark efterfrågan på. Därefter kommer elektronikingenjörer och ingenjörer inom maskinteknik, konstaterar Malin.

Organisationen Sveriges Ingenjörer gör bedömningen att det även fortsatt kommer att vara låg konkurrens om ingenjörsjobb för nyutexaminerade ingenjörer. Dvs en arbetsmarknad där nyexade ingenjörer inte behöver vara oroliga för att hitta jobb. (1)

Även andra bedömare i branschen ser arbetsmarknaden för ingenjörer som stabil för 2023 och framåt, och även om en del företag förväntas minska sin personalstyrka under året, så är det i första hand andra personalgrupper som kommer att drabbas, inte ingenjörer.

Möjligen kan man se att de riktigt stora globala företagen signalerar mer försiktighet i fråga om nyrekrytering under 2023 då de påverkas mer av den internationella konjunkturen.

Malin ser inte heller någon anledning för de ingenjörer som tar examen i vår att känna oro inför arbetsmarknaden. Hon tycker i stället att nyblivna ingenjörer ska ta tillfället i akt att välja mellan jobberbjudandena på ett mer genomtänkt sätt:

– Med tanke på att efterfrågan fortfarande är stor finns det ingen anledning för nyexade ingenjörer att vara oroliga för om de ska hitta ett jobb. De kan i stället fokusera på att hitta rätt jobb, det vill säga ett jobb som passar just deras speciella mix av kompetens, intressen och personlighet. Det är här vi på Xamera är experter och kan hjälpa till. Vi matchar nyexade ingenjörer mot jobberbjudanden så att de hittar rätt arbetsplats direkt efter examen och kan maxa sin potential, avslutar Malin.

Utforska mer

Varje vecka träffar Xamera cirka 100 talanger för karriärssamtal. Dessa samtal är som personliga coachingsessioner…

Arbetsmarknaden, särskilt inom industrin och tekniksektorn, står inför utmaningen att säkra rätt kompetens för sina…

Xamera tog hem titeln som "Årets Rekryteringsbolag +50 anställda" vid årets Recruitment Awards - Sveriges…

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.