Malin Hedström jobbar som gruppchef för ett team av våra rekryterande konsultchefer på Xamera. Hon ser en fortsatt stark efterfrågan på framför allt tre grupper av civil- och högskoleingenjörer.
– Överst i listan hittar vi dataingenjörer som det fortsatt är en stark efterfrågan på. Därefter kommer elektronikingenjörer och ingenjörer inom maskinteknik, konstaterar Malin.
Organisationen Sveriges Ingenjörer gör bedömningen att det även fortsatt kommer att vara låg konkurrens om ingenjörsjobb för nyutexaminerade ingenjörer. Dvs en arbetsmarknad där nyexade ingenjörer inte behöver vara oroliga för att hitta jobb. (1)
Även andra bedömare i branschen ser arbetsmarknaden för ingenjörer som stabil för 2023 och framåt, och även om en del företag förväntas minska sin personalstyrka under året, så är det i första hand andra personalgrupper som kommer att drabbas, inte ingenjörer.
Möjligen kan man se att de riktigt stora globala företagen signalerar mer försiktighet i fråga om nyrekrytering under 2023 då de påverkas mer av den internationella konjunkturen.
Malin ser inte heller någon anledning för de ingenjörer som tar examen i vår att känna oro inför arbetsmarknaden. Hon tycker i stället att nyblivna ingenjörer ska ta tillfället i akt att välja mellan jobberbjudandena på ett mer genomtänkt sätt:
– Med tanke på att efterfrågan fortfarande är stor finns det ingen anledning för nyexade ingenjörer att vara oroliga för om de ska hitta ett jobb. De kan i stället fokusera på att hitta rätt jobb, det vill säga ett jobb som passar just deras speciella mix av kompetens, intressen och personlighet. Det är här vi på Xamera är experter och kan hjälpa till. Vi matchar nyexade ingenjörer mot jobberbjudanden så att de hittar rätt arbetsplats direkt efter examen och kan maxa sin potential, avslutar Malin.