Ideella organisationen Solrosbuss hämtar upp människor på flykt från kriget i Ukraina och bistår med det som behövs på plats i Sverige

Jan är en av initiativtagarna till den ideella föreningen Solrosbuss som är en sammanslagning av en engagerad busschaufför och en driven företagare som tillsammans byggt en fungerade hjälporganisation. Han berättar att det finns många olika sätt för företag och privatpersoner att engagera sig på.

– Alla kan inte engagera sig lika mycket man alla har något de kan bidra med, säger Jan Brugård, Solrosbuss. 

De hittills arrangerat sex stycken resor med buss som hämtar människor på flykt. 

– Vi vill inte bara hjälpa till med resor tur och retur, utan se till att det finns mat på bussarna, tolkar som ser till att information kommer fram och vi ser till så människorna får bo på hotell de första dagarna efter ankomst för att hinna landa lite och hitta en balans. Sen bistår vi med stöd och praktisk hjälp i kontakten med Migrationsverket.  

Jan Brugård.

Hur ser engagemanget ut från lokala företag i Linköping? 

– Det är bra även om det kommer behövas mer hjälp under en lång period. 

Jan har så länge han kan minnas varit bra på att starta upp, driva och förädla företag, föreningar och organisationer. 

– Mina föräldrar var missionärer och större delen av min barndom har spenderats i Latinamerika, jag gillar att kunna hjälpa till med det jag är bra på och det ligger nog helt enkelt i mitt DNA att hjälpa andra. 

Han är VD på Wolfram Mathcore som sysslar med nyfikenhetsdriven ingenjörskonst. För att sprida informationen om Solrosbuss gjorde Jan ett inlägg på Facebook. 

– Det tog kanske 30 minuter så ringde Jacob på Xamera och erbjöd sig att sponsra en av våra resor till Polen för att hämta människor på flykt.  

Vad kan företag göra för att bistå? 

– Det enklaste svaret är alltid pengar, det går oftast att omvandla till den hjälp som behövs. Det många ofta gör är att man startar insamling för kläder och dylik, vilket är fint med det blir ofta ett överflöd till slut. Det vi märker behövs just nu är mat, mat som inte kräver kylskåpsförvaring och som går att laga snabbt. Det behövs hjälp med allt från bussar, bränsle, tolkar, hotell för temporärt boende och sjukvårdare. 

Chaufförerna innan bussen som finansierades av Xamera gav sig av mot Polen.

Han förklarar att Solrosbuss är en ideell förening utan egen ekonomi. 

– Därav har vi hjälp av biståndsorganisationen Hjärta till hjärta med det ekonomiska och alla pengar som kommer in går oavkortat till ändamålet.  

Har du träffat några av de människor som anlänt till Linköping från Ukraina? 

– Ja, men jag pressar dem inte på frågor utan man ser att de har det svårt nog. På senaste bussen hade vi nio stycken döva bland de som anlände hit och de berättade deras problematik när de första bomberna föll. De såg bara ett fint ljus innan de insåg vad det var, samt att de inte hörde när flyglarmen gick.  

Dövtolkar informerar: Vi samarbetar med en Rotary-förening i Ukraina. När dom frågade om vi kunde ta hand om nio döva från Charkiv, så sa vi så klart ja. Det fantastiska dövteamet från Tolkcentralen tillsammans med Lesya, som pratar ukrainskt och svensk teckenspråk, hjälpte oss vid mottagandet på Hotell Ekoxen, berättar Jan.

Hur gör man för att hjälpa ert arbete? 

– På vår hemsida Solrosbuss.se finns en flik om vad man kan göra för att engagera sig, samt swisha Hjärta till hjärta. Vi tar också med oss förnödenheter ner i de bussar som hämtar upp människor, vårt mål är att kunna ta med läkare i bussarna för att bistå med sjukvård på plats och under resan för de som behöver. Vill man skänka/lämna förnödenheter kan man göra det på Hjärta till Hjärtas Second Hand-butik i Linköping. Där hittar du öppettider, samt en uppdaterad lista på nuvarande behov. 

Med hjälp av personer som Jan och organisationer som Solrosbuss finns det en enkel väg in för företag att engagera sig på den nivå som passar. Vill just ert företag hjälpa till med något stort eller litet finns här nedan länken till deras sida. Alla kan vi göra något.  

Kontakta oss på Xamera om du vill veta mer eller läs mer här

Swish: 900 78 57 – ange SOLROSBUSS i meddelandet. 

Boende i Chełm: Temporärt boende som byggts upp i en sporthall i staden Chełm, Polen. Här bor några av dem vi hämtar en natt eller två, säger Jan.
Kladdkaka och soppa: En rullstolsburen tjej hamnade på ett boende bara några mil från vår tolk Irina. Irina kunde därför åka på besök och bjuda på kladdkaka och soppa (Ukrainare älskar soppa).

Utforska mer

Arbetsmarknaden för ingenjörer har vuxit över tid liksom tillgången på nyutexaminerade civil- och högskoleingenjörer Än…

Som nyexad ingenjör är du eftertraktad på arbetsmarknaden. Men hur ska du göra för att…

Så du är en nyexad ingenjör. Grattis! Arbetsmarknaden ser fortsatt god ut för dig så…

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.