Det är dags att kompetenssäkra hösten!

I februari känns september kanske fortfarande långt borta men för dig som vill säkra den allra bästa juniora kompetensen är det hög tid att agera. Speciellt om du vet med dig att ni kommer behöva anställa inom yrkesgrupper där det råder kompetensbrist. Högsäsongen för matchning är på ingång!

Mars och april är högsäsong för matchning av nyexade, eller snart nyexade, studenter hos Xamera. Under den här perioden ökar vårt inflöde av talanger med mer än 100% så om du har behov av att rekrytera är det nu du ska passa på!

– Fördelen med att börja kompetenssäkra inför hösten redan nu är att det finns ett väldigt brett urval av juniora talanger tillgängligt som snart ska ta sin examen, vilket såklart ökar möjligheterna till riktigt bra matchningar. Normalt sett träffar vi mellan 70-100 talanger i veckan, men i mars och april träffar vi minst det dubbla. Företag som kommer behöver anställa inom områden där det råder kompetensbrist, som till exempel systemutveckling, ska verkligen passa på nu förklarar Jacob Svensson, VD Xamera. 

I SCB:s senaste Arbetskraftsbarometer (dec-23) säger 8 av 10 arbetsgivare att de tror att de på några års sikt kommer att öka antalet anställda civilingenjörer med inriktning mot energi- och elektroteknik samt med inriktning mot elektronik, datateknik och automation. Även antalet anställda högskoleingenjörer inom el, elektroteknik och datateknik förväntas öka de kommande åren. Detta kombinerat med en fortsatt låg arbetslöshet på bara ca 1% bland ingenjörer är det svårt att hitta kandidater till rekrytering.

I det osäkra konjunkturläge där vi befinner oss för tillfället kan det dock kännas riskabelt att redan anställa inför höstens behov. Men genom att låta oss ta hand om din rekrytering kan du fortsätta planera för det bästa utan att riskera någonting.

– Vår affärsmodell, baserad på olika former av hyrköp, innebär att företag riskfritt kan säkra upp med kompetens inför hösten. Om konjunkturläget, när hösten väl kommer, gör det omöjligt för dem att gå vidare med anställningen tar vi ansvar för den juniora talangen och säkerställer att denne istället hamnar på en annan arbetsplats säger Jacob Svensson.

Och det är inte bara för företag som modellen innebär fördelar.

– Att ha en oberoende part som övervakar ens intressen blir i osäkra tider också extra viktigt för de individer som är på väg ut i arbetslivet. Vi förväntar oss därför ett större inflöde av talanger än vanligt under våren fortsätter Jacob Svensson.

Att vara tidigt ute med sin kompetensplanering har faktiskt ytterligare en fördel. När du anställer genom Xamera är vår målsättning alltid att din nya medarbetare snabbt ska komma in i både företaget och arbetsuppgifterna och kunna bidra till lönsamheten. Till personer som matchas nu med planerat startdatum efter sommaren finns möjligheten att redan under våren erbjuda extraarbete, parallellt med studierna, några timmar i veckan. På det sättet har medarbetaren redan nått full produktivitet när det är dags att börja arbeta heltid.

– Nu är jag ju såklart partisk men jag ser faktiskt bara fördelar med att starta sin rekrytering så snart som möjligt. Kompetensbristen inom tekniska yrken är trots konjunkturnedgången i allra högsta grad fortfarande existerande och att arbeta med Xamera kräver väldigt lite av dig som företag så det handlar inte om att dra igång en stor resurskrävande rekryteringsprocess. Min rekommendation till alla företag med framtida rekryteringsbehov är därför att boka in ett kravprofilsmöte med en av våra Account Managers så att vi direkt kan sätta igång och hitta de individer som är den allra bästa matchen för just dem avslutar Jacob Svensson.

Dela:

Utforska mer

För andra året i rad har Xamera och Saab inlett ett samarbete för att välkomna…

Tack vare avancerad AI-teknik har Xamera Group kunnat skapa dynamiska karriärmöjligheter för unga ingenjörer. Ambitionen…

Xameria är en innovativ läroplattform designad för att effektivisera övergången till arbetslivet för nyutexaminerade. Plattformen…

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.