Bli ett proffs på löneförhandling!

När är det dags att förhandla lön i rekryteringsprocessen? Vad är ens en marknadsmässig lön? Vad händer om jag inte får igenom mitt löneanspråk? Vi har ställt Malin Hedström, Leveranschef på Xamera, mot väggen för att ge dig de bästa tipsen inför din kommande löneförhandling.

När det är dags för en anställning är löneförhandlingar vanligt förekommande. Kan du berätta om hur den processen vanligtvis går till?

Absolut! Lönefrågan tenderar att komma upp i ett senare skede av rekryteringsprocessen, oftast under eller efter den första anställningsintervjun. Ibland kan arbetsgivaren dock förvänta sig att du lämnar ditt löneanspråk redan i ansökningsfasen för att effektivisera processen och få en bättre förståelse kring dina förväntningar.

Vi på Xamera frågar om löneanspråk redan under karriärsamtalet. Vi förväntar oss inte att du ska ha ett klart svar då, utan vi bollar gärna med dig hur det brukar se ut på marknaden. Detta är mest för att vi ska få ett hum om vart dina förväntningar ligger, så att matchningen framåt blir så bra som möjligt. 

Hur kan man förbereda sig inför löneförhandlingar?

Förberedelse är nyckeln till en framgångsrik löneförhandling. Det innebär bland annat att bilda sig en uppfattning om löneläget för liknande positioner och branscher, samt att identifiera dina egna styrkor och prestationer som kan motivera ditt löneanspråk. Det är också viktigt att vara beredd på att förhandla och att ha en klar strategi för att kommunicera ens förväntningar och behov på ett övertygande sätt.

Bestäm dig innan förhandlingen för vad som verkligen är viktigt för dig. Om du söker jobbet för att det är utvecklande på andra plan kanske inte lönen i första hand är det mest avgörande. Tänk igenom vad som är ditt minimum för att du ska vilja ha jobbet, både vad gäller lön och andra förmåner. Ett tips är börja med att lägga dig 10-15% högre än vad ditt minimum är.

Vad är viktigt att tänka på när man sätter sitt löneanspråk?

När man sätter sitt löneanspråk är det viktigt att hitta rätt balans. Att begära en för hög lön kan ge ett negativt intryck och riskerar att avskräcka arbetsgivaren, medan en alltför låg begäran kan signalera bristande självförtroende eller undervärdering av din kompetens. Därför är det återigen viktigt med förberedelser.  

Vi på Xamera bollar gärna denna fråga med dig på ditt karriärsamtal. Annars skulle jag föreslå att jämföra med andra som har den tjänst du söker. Det finns även bra statistik att tillhandahålla på nätet. Titta till exempel på SCBs statistik och sök på din framtida yrkestitel och jämför med de i din åldersgrupp för att få ett hum om var du bör lägga dig.

Vad är en marknadsmässig lön?

Det är väldigt svårt att svara på. Lönen påverkas ofta av flera faktorer, bland annat; utbildningsnivå, relevant exjobb, yrkeserfarenhet och specialkompetens. Vart i landet du väljer att arbeta påverkar också lönen då den ställs i relation till levnadspriserna i den aktuella staden/orten.

Vad händer om arbetsgivaren inte accepterar ens löneanspråk?

Om arbetsgivaren inte accepterar ditt angivna löneanspråk innebär det inte att du automatiskt behöver tacka nej till tjänsten. Det är viktigt att vara öppen. Kanske finns det möjlighet att diskutera andra förmåner? Det kan inkludera förhandlingar om bonussystem, flexibla arbetstider, semester eller andra kompensationspaket.

Som jag var inne på innan, så är det dock viktigt att inför förhandlingen ha bestämt sig för vad just ditt minimum är. Du ska aldrig acceptera en överenskommelse som du inte trivs med.


Vilken löneutveckling kan man förvänta sig som nyexaminerad?

Det är också väldigt svårt att svara på då det ofta beror på din individuella utveckling samt vilket bolag och bransch du verkar inom. Jag skulle säga att det är en superbra fråga att ställa under löneförhandlingen.

Snittet för den årliga ökningen brukar ofta ligga runt 3–5%. Sedan har vissa företag bonussystem som gör att du efter en period får en ökning på lönen. Faktorer som ökat ansvar, stor efterfrågan efter din kompetens och högre svårighetsgrad kopplat till dina arbetsuppgifter, kan alla påverka din löneutveckling positivt.

Har du några avslutande tips?

Det kanske låter klyschigt men stirra dig inte blind på lönen. Utöver lönen finns det fler aspekter att ta i beaktning till exempel hälso- och sjukvårdsförmåner, pensionsplaner, flexibla arbetstider, kompetensutvecklingsinsatser och möjligheten att arbeta hemifrån. Att vara öppen för att diskutera och förhandla om dessa förmåner kan öka värdet av det totala erbjudandet.

Sedan har vi såklart rollen och kulturen på arbetsplatsen. Du ska arbeta i så många år framåt. Det viktigaste är inte att hitta ett jobb med en bra lön utan att hitta rätt jobb där du mår bra och har roligt, det är i alla fall min och Xameras filosofi.

Featured

Taggar

Bli perfekt matchad!

Är du nyexad ingenjör på väg ut i karriären? Boka in ett karriärsamtal med en av våra rekryterare och bli matchad mot alla karriärmöjligheter som vi på Xamera samlat.

Utforska mer

Att söka jobb i en lågkonjunktur kan, men behöver inte, vara en utmanande upplevelse. Det…

När är det dags att förhandla lön i rekryteringsprocessen? Vad är ens en marknadsmässig lön?…

Ett av de vanligaste sätten att starta sin karriär på idag är att arbeta som…

🚀 Snyggt! Din karriärresa börjar nu.

Starta matchningsprocessen direkt och få en länk till din e-post för att komma igång.

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Kontakta det kontor som ligger närmast dig. 

Digitalt samtal med Hubert

Din karriärresa börjar med ett 10 minuters digitalt samtal med Hubert, vår virtuella assistent. Här får du svara på frågor om dina erfarenheter, kompetensområden och önskemål.

Matchning inom 24h

När du slutfört ditt samtal med Hubert får du snabbt återkoppling från oss på Xamera, där vi sedan gemensamt tar vidare de möjligheter som passar dig bäst!

Dina karriärmöjligheter

Vi träffas och utforskar noga dina matchningar tillsammans. Målet är att hitta rätt jobb och arbetsgivare som bäst motsvarar dina karriärmål och personliga värderingar. 

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.