Ditt CV är ditt första intryck till arbetsgivaren, och förhoppningsvis vad som leder till att du blir kallad till intervju. Det behöver på ett snabbt och tydligt sätt kommunicera vem du är och varför du är lämplig för tjänsten.
Vad ska ett CV innehålla?
Ditt CV är en sammanfattning
Vad arbetsgivaren tittar efter är i första hand om du har rätt kompetens för uppdraget. Du behöver därför se till att det framgår vilka erfarenheter du har. Fokusera på att så effektivt som möjligt lyfta fram de kompetenser som är relevanta. Tänk på att du har utrymme att utveckla en mer detaljerad beskrivning av dina erfarenheter i ditt personliga brev. Ditt CV ska bara ge en kortfattad överblick.
Hur ska ett bra CV se ut?
Det finns olika sätt att lägga upp ett CV beroende på vilken typ av erfarenhet du har. Ett CV ska innehålla dina kontaktuppgifter, dina utbildningar och dina arbetslivserfarenheter. Det vanligaste är att lista meriter i kronologisk ordning, men om dina senare erfarenheter är de mest relevanta kan det vara en god idé att skriva i omvänd kronologi.
Ett bra CV är lättöverskådligt och har en tydlig struktur. Titta gärna på CV-mallar för att få tips på typsnitt och formatering när du skriver ditt CV.
Rubriker som måste vara med
Kontaktuppgifter
Det viktigaste att börja med är naturligtvis ditt namn och hur arbetsgivaren kan kontakta dig. Det är vanligast att skriva det överst på CV:t, där du också bör skriva din ålder och var du bor.
Utbildning
Om du har få utbildningar räcker det med att du listar dem i kronologisk ordning. Uppge årtal och lärosäte, och skriv pågående om du fortfarande studerar. Har du många olika utbildningar, kanske flera olika fristående kurser, bör du inte lista alla. Tänk på tydligheten och läsbarheten. Ta bara med de utbildningar som är relevanta för tjänsten du söker, så kan du berätta mer om dina övriga erfarenheter i ditt personliga brev eller på en eventuell intervju.
Arbetslivserfarenhet
Det vanligaste sättet att presentera sin arbetslivserfarenhet är att lista tjänsten, arbetsplatsen och perioden i omvänd eller kronologisk ordning. Här kan du också ge en kortfattad beskrivning av vilka arbetsuppgifter som ingick i tjänsten. Om du inte har så mycket arbetslivserfarenhet kan du strukturera din arbetslivserfarenhet med fokus på vilka färdigheter du har och var du har utvecklat dem. Då kan du ta lite mer utrymme till att beskriva de olika uppdrag du haft, så att dina kompetenser lyser över din brist på erfarenhet.

Övriga erfarenheter
Beroende på vilken tjänst du söker, kan det vara värdefullt att få med fler erfarenheter på ditt CV. Exempelvis kan du lista språkfärdigheter eller erfarenhet av dataprogram, och nämna vilken nivå du har på din kunskap. Du kan också nämna engagemang i exempelvis föreningar eller studentkårer.
En god idé kan vara att ha en skriven sammanfattning där du några meningar beskriver dina mest relevanta erfarenheter och vart du är på väg i din karriär.
Personligt brev
Ditt personliga brev ska tala om varför du vill ha uppdraget du söker, och varför du är lämplig för det. Du kan se det som en utveckling av ditt CV, där du har chans att beskriva dina erfarenheter. Lyft fram vad du har tagit med dig från dina arbetsuppgifter och studier och hur lärdomarna utvecklat dig. Var gärna kreativ och uppfinningsrik i hur du formulerar dig, men tänk på att aldrig vara oärlig.
Tänk igenom varför du vill ha uppdraget, så att du kan visa ett uppriktigt intresse. Att kommunicera nyfikenhet och engagemang är ett bra sätt att få arbetsgivarens uppmärksamhet.
Bild eller inte bild?
Om det inte framgår i utannonseringen att arbetsgivaren kräver en bild till ansökan väljer du själv om du vill ha med en bild eller inte. Tänk noga igenom vilken bild du väljer, och titta gärna på exempel. Bilden behöver kommunicera din personlighet och samtidigt ge ett professionellt intryck.
Referenser
Ladda ner gratis CV-mall
Här laddar du ner en CV-mall för dig som söker jobb inom programmering och systemutveckling.