Att söka jobb som nyexad ingenjör

Som nyexad ingenjör är du eftertraktad på arbetsmarknaden. Men hur ska du göra för att hitta rätt bland alla erbjudanden? Vi går igenom de viktigaste sakerna du ska tänka på när du söker jobb. Saker som inte bara ökar dina chanser att få ett jobb utan också rätt jobb.

Välj vad du vill söka

Välj ut en handfull jobb och fokusera på att göra de ansökningarna så bra som möjligt istället för att skicka samma ansökan till en massa arbetsgivare. Välj jobben där jobbeskrivningarna verkar intressanta för dig och där dina kompetenser matchar det arbetsgivaren söker.

Fixa CV

Målet med jobbansökan är att ta dig till intervju med arbetsgivaren. Rekryterare skummar igenom många ansökningar så se till att ditt CV och personliga brev är välskrivet och att dina kompetenser är tydligt strukturerade.

Anpassa också ditt CV till jobbet du söker. Se till att betona och lyfta fram egenskaper och kompetenser i CV och personligt brev som matchar det arbetsgivaren beskrivit i jobbannonsen. Använd gärna nyckelord från jobbannonsen för att göra det lättare för rekryteraren att pricka av det som efterfrågas. Använd rubriker som svarar upp mot det arbetsgivaren söker.

När du listar dina kompetenser bör du lägga dem i den ordning som är mest relevant för arbetsgivaren. Det gör det lättare för dem att bedöma din ansökan. Beskriv också gärna kort hur dina meriter bidrar till att göra dig till en stark kandidat för jobbet.

Skriv personligt brev

Inled det personliga brevet med en kort sammanfattning, en ingress, om varför du söker jobbet och varför du skulle vara rätt person för det. I det personliga brevet ska du inte upprepa sånt som står i ditt CV. Här ska du istället berätta om dig själv i förhållande till de arbetsuppgifter och den arbetsmiljö du söker dig till. Det ska ge den som läser det bilden av att du är rätt person för jobbet.

I slutet av det personliga brevet kan du kosta på dig att vara lite mer personlig och berätta om din personliga motivation till att söka just det här jobbet. Det ger rekryteraren en bild av vem du är och hur du skulle passa in på arbetsplatsen. Var inte rädd för att sticka ut lite i texten. Det kan vara just det lilla extra som behövs för att arbetsgivaren ska fastna för just din ansökan.

Skicka med foto

Ett foto gör det lättare för arbetsgivaren att få ett mer personligt intryck av dig redan i ansökan. Se därför till att bifoga ett nytaget foto. Använd helst ett neutralt foto såsom pass/ID-bild. Undvika röriga bakgrunder och andra människor i bilden.

Xamera kan hjälpa dig

Känner du dig fortfarande osäker på hur du ska formulera dig och vem du ska skicka till? Kontakta oss på Xamera så hjälper vi dig. Efter bara ett samtal kan vi matcha dig mot företag som letar efter just en sån som du. Och givetvis ser vi till att stötta dig i både ansökningar och intervjuer.

Featured

Taggar

Bli perfekt matchad!

Är du nyexad ingenjör på väg ut i karriären? Boka in ett karriärsamtal med en av våra rekryterare och bli matchad mot alla karriärmöjligheter som vi på Xamera samlat.

Utforska mer

Som nyexad ingenjör är du eftertraktad på arbetsmarknaden. Men hur ska du göra för att…

Så du är en nyexad ingenjör. Grattis! Arbetsmarknaden ser fortsatt god ut för dig så…

Som snart nyexad ingenjör är arbetsmarknaden vidöppen och du får sannolikt dagligen förfrågningar från olika…

Boka karriärsamtal

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.