Alla vill ha dig. Så varför ska du ändå börja söka jobb redan nu?  

Som snart nyexad ingenjör är arbetsmarknaden vidöppen och du får sannolikt dagligen förfrågningar från olika rekryterare som vill att du ska söka just deras tjänst. Stressen för att du inte skulle hitta ett jobb efter examen är inte direkt påtaglig så att säga. Men trots detta är det faktiskt nu du ska börja ge dig ut på jobbsökarmarknaden.

Mars och april är det högsäsong i rekryteringsbranschen, i år mer än någonsin. I ett år av marknadsmässig orolighet ser nämligen de företag som har en anställningsbudget till att använda den så snart det går för att inte riskera att den blir indragen vid eventuella nedskärningar.

För dig som snart nyexad ingenjör innebär det att du bör vara tidigt ute om du vill kunna välja mellan erbjudandena. Ja. Det kommer sannolikt finnas arbete för dig även senare under våren men tänk på att företagen ser till att tillsätta sina viktigaste tjänster först. De där posterna som de absolut inte kan vara utan. Och visst är det en sådan tjänst du vill ha?

Men, tänker du, om jag låser in mig på en tjänst nu och sen kommer ett jobb jag hellre vill ha om en månad. Då är det ju försent! Är det inte bättre att avvakta och se?  

Nej! Att avvakta är inte bättre. För vet du? Det är faktiskt aldrig försent att ändra sig. De där superintressanta tjänsterna du vill ha däremot. De kan ta slut om du inte är ute i tid. Och ja. Då är det försent. På riktigt. Så avvakta inte med att välja jobb av rädsla för att hamna i en obekväm situation, det är inte värt risken.

En annan fördel med att dra igång med jobbsökandet redan nu är ju såklart att det kommer göra din vår så mycket mer njutbar. Bort med stressen. Bort med scrollandet på Linkedin. Bort med de oroliga tankarna över konjunkturnedgången. Du har ditt på det torra och kan fokusera fullt ut på ex-jobb och studentaktiviteter. Och du kan börja leta nytt boende innan alla andra eftersom du har ett signat kontrakt med säker inkomst i fickan!

Men vi förstår att det inte är helt enkelt att få överblick över jobbmarknaden. Det finns många möjligheter och det kräver en hel del research för att veta var du passar bäst vilket tar tid. Så det är väl i alla fall en giltig anledning till att avvakta med att ta beslut om jobb? Eller?

Nej det finns faktiskt ett annat sätt där du kan komma igång med jobbsökandet (eller jobbväljandet som vi brukar säga) redan nu men ändå känna dig trygg i att du har koll på marknaden och kan ta ett kvalificerat beslut.

Ta vår hjälp!Boka karriärsamtal här!

Featured

Taggar

Bli perfekt matchad!

Är du nyexad ingenjör på väg ut i karriären? Boka in ett karriärsamtal med en av våra rekryterare och bli matchad mot alla karriärmöjligheter som vi på Xamera samlat.

Utforska mer

Som nyexad ingenjör är du eftertraktad på arbetsmarknaden. Men hur ska du göra för att…

Så du är en nyexad ingenjör. Grattis! Arbetsmarknaden ser fortsatt god ut för dig så…

Som snart nyexad ingenjör är arbetsmarknaden vidöppen och du får sannolikt dagligen förfrågningar från olika…

Boka karriärsamtal

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.

Kicka på frågorna för svar

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig bästa möjliga upplevelse på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer i vår integritetspolicy.

Jag vill bli matchad!

Vill du komma i kontakt med oss direkt?

Gå till vår kontaktsida där du hittar kontakter för respektive kontor här.